Az USA megmondja, mi a korrupció

2014.12.10. 11:57

Rendőrök, akik kenőpénzt követelnek a bűncselekmények áldozataitól. Tisztviselők, akik ellenszolgáltatást várnak az állami szerződésekért. Tekintélyelvű vezetők, akik az állam zsebéből lopnak, hogy saját vagyonukat gyarapítsák.

Ez mind példa a korrupcióra, mely aláássa az állampolgárok hitét a kormányukban, táplálja a szervezett bűnözést és a terrorizmust, valamint rontja a gazdasági versenyt.

– kezdődik a videó, melyet Facebook-oldalán osztott meg a budapesti amerikai nagykövetség. A korrupció elleni harc világnapján megosztott posztot 54-en osztották meg, ez az utóbbi idők posztjai közt messze a legtöbb.

I need an interpreter.

– azaz "Tolmácsot kérek", kommentelte alá szerdán valaki.

A videót az INL (Nemzetközi Drog- és Bűnüldözésügyi Hivatal, Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs) készítette, a szervezet feladata az USA-t elérő nemzetközi drogkereskedelem és bűnözés visszaszorítása. Kedden a korrupcióellenes világnap alkalmából ezen a linken magyarázták küldetésüket.

Az INL támogatja a kormányközi együttműködést és a köz-magán partnerségeket az illegális hálózatok feldarabolásában, a terroristákat támogató bűnös pénzáramlások elvágásában, vagyonok visszaszerzésében jártas szakértői hálózatok kiépítésében, ami megerősíti a nemzetközi partnerek képességeit és könnyíti az információk megosztását.

– írták többek közt magukról.

A videó további szövege:

„A jó hír az, hogy az USA segíti a kormányzati hivatalnokok, állampolgáriaktivisták, őrkutya szervezetek, újságírók és a versenyszféra bevonásávalfolytatott globális korrupció-ellenes mozgalmat.

A magunk részéről a Nemzetközi Kábítószerügyi és Rendészeti Hivatal segített nemzetközi korrupcióellenes sztenderdeket kialakítani, most pedig az országoknak segít abban, hogy ezeknek megfelelhessenek.

Az átláthatóságra és elszámoltathatóságra törekvő civil szervezeteket is támogatjuk, megtagadjuk a vízumot a korrupt tisztviselőktől, valamint segítünk abban, hogy az országok visszaszerezhessék a korrupt vezetők által külföldön elrejtett közpénzeket. Kérünk, oszd meg velünk gondolataidat a korrupció elleni globális harcról. Kövess minket Twitteren (@StateINL), vagy látogass el Facebook oldalunkra!″

(Szó szerint közöljük a nagykövetség Facebook-oldalán megjelent fordítást.)

A kitiltási botránnyal kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatja.