Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Köztisztviselőknek is kötelező lehet a vagyonnyilatkozat

2014.12.11. 11:38

Az Igazságügyi Minisztérium ésszerű kereteken belül kiterjesztené a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget a fontos és bizalmas köztisztviselői és kormánytisztviselői munkakört betöltőkre

- közölte Répássy Róbert, a tárca államtitkára csütörtökön az MTI beszámolója szerint. A változtatást az egyes jogállási törvények év végére tervezett módosítása tartalmazhatja.

Répássy Róbert újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, semmi akadályát nem látja annak, hogy a nem képviselő miniszterek hozzátartozóinak vagyona is megismerhető legyen. Szerinte ezt úgy lehetne megoldani, ha nem a családtagok nyilatkozata válna nyilvánossá, hanem a közszereplők számolnának be hozzátartozóik vagyonáról. Mint ismert, nemrégiben Kósa Lajos feleségéről derült ki, hogy van egy majdnem 100 milliós lakása, Lázár Jánosról pedig, hogy lakást és földet vett a fiainak.

Az igazságügyi államtitkár szerint a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét az országgyűlési törvény szabályozza, aminek módosítása a gyakorlat szerint nem a kormány, hanem a képviselők feladata. A kabinet ezért nem fogalmaz meg javaslatokat a képviselők vagyonnyilatkozatainak szabályairól.

Répássy Róbert szerint a korrupció elleni fellépésben nagy jelentősége van a politikusi vagyonnyilatkozatoknak, a vagyonnyilatkozatok fontosságát lebecsülőknek pedig "az egyik parlamenti párt elnökhelyettesének" ügyét ajánlotta, Simon Gábor volt szocialista politikusra célozva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!