Jenő
-3 °C
6 °C

Pedig csak most jönnek az igazán népszerűtlen dolgok

IMG 8993
Egy hónap alatt majdnem egymillió szavazót veszített a Fidesz, amit a kormánypárti képviselők nem tartanak végzetesnek. De aggódnak a helyzet miatt, ugyanis a nagy népszerűségvesztést nem most és nem olyan ügyektől várták, mint a kitiltási botrány vagy a netadó terve. Egy kormánytag szerint csak most jön például a MÁV és az egész országos tömegközlekedés átszervezése, ami igazán sok érdeksérelemmel fog járni.

Nincs pánik a kormánypártoknál a legújabb közvélemény-kutatások miatt, bár több megkérdezett fideszes és KDNP-s is elismerte, hogy nyugtalanítónak tartja a jobboldal gyors és váratlanul nagy népszerűségvesztését. A Medián után az Ipsos is azt jelezte, hogy egy hónap alatt majdnem egymillióan fordultak el a Fidesztől.  Árulkodó, hogy a Századvég legfrissebb, decemberi felmérése a teljes népességre vonatkozó adatokat nem közölte.

 

A Fideszben már a nyáron felkészültek arra, hogy az önkormányzati választások után csökkenni fog a népszerűség. Egy képviselő szerint Orbán Viktor szűkebb körben is beszélt arról, hogy senki ne számítson arra, hogy a 2014-ben látott nagy előnyt négy évig fent lehet tartani, a Fidesz vezetése szerint az a lényeg, hogy 2017 végén, majd a választások évében hogy állnak.

Egyre több a belső kritika

A népszerűségvesztésben szerepet játszó intézkedéseknél új jelenség volt, hogy ezekre a semmiből bedobott, nem előkészített és még házon belül sem egyeztetett ötletekre a kormánypárton belül is több kritikus hang érkezett.

Fideszes képviselők könyörögtek Orbánnak a netadó visszavonásáért, fideszes képviselők puhították fel a vasárnapi boltbezárást, a drogteszt kérdésében nyíltan szembement a Fidesszel a KDNP, sőt, maga a kormányzat is.

A legfrissebb hír, hogy csütörtökön Óbuda fideszes polgármestere kelt ki a Facebookon az M0-s fizetőssé tétele ellen. Bús Balázs szerint a Megyeri híd fizetőssé tétele újabb közlekedési problémákat fog okozni a III. kerületben , ami egyszer már javult, éppen a híd átadása után.

A fideszesek azonban arra számítottak, hogy a súlyosabb, nagy érdeksérelemmel járó kormányzati reformok miatt veszítenek majd átmenetileg szavazókat, például a várható egészségügyi, felsőoktatási vagy közlekedési átalakítások miatt. Egy kormánytag azt mondta:

Nem húsba vágó dolgok miatt fordulnak most sokan ellenünk, az internetadó például messze nem egy fajsúlyos kormányzati lépés.

Más képviselők a népszerűségcsökkenés indokai között említették a kitiltási ügyben játszott defenzív szerepet, a vasárnapi boltbezárás rossz kommunikációját, illetve a fideszes vezetők vagyonosodásáról szóló cikkeket, riportokat. 

Pedig csak most jön a java

A kormánytag szerint szerint azért probléma, hogy a legfrissebb kutatások szerint ez év végére majdnem egymillió ember elfordult a Fidesztől, 

mert a kormány csak most készül a szerinte is népszerűtlennek ígérkező intézkedésekre.

A kormánytag a tömegközlekedés országos átszervezését, a MÁV teljes átalakítását említette példaként, de részleteket nem árult el.

Több kormánypárti képviselő azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a sajtó „jobban felfújja” a problémákat, mint az a valóságban látszik. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő is egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a Fidesz őszi lejtmenetét nem tartja tragikusnak, a kormányzás – sok jobboldali lap által is osztott – válsága szerinte csak „az online újságírás egy szűk szektájának a hittétele”. 

Egy KDNP-s képviselő azt mondta az Indexnek, hogy semmi végezetes nem történik,  a következő választásokig hátralévő három és fél évben még százszor nőhet és csökkenhet a Fidesz–KDNP népszerűsége. Egy fideszes pedig szintén utalt arra, hogy 2012-ben is lejtmenetben volt a Fidesz például a fegyveres dolgozók korai nyugdíjazásának megszüntetése, illetve a felsőoktatási változtatások miatt, ekkor alacsonyabb is volt a népszerűsége, aztán 2014-re mégis kétharmad lett belőle.

Nyernek, aztán népszerűtlenek lesznek

Több kormánypárti utalt arra, hogy nem egyedülálló, sőt szinte törvényszerű, hogy egy kormány népszerűsége nagyot csökken abban az évben, amelyben nyer. A korábbi ciklusokban valóban volt rá több példa, hogy a  választásokon győztes pártok és a kinevezett kormányfők népszerűsége a választás után egy-két hónapig még emelkedik, az őszi önkormányzati választáson azonban már komoly harcot kell folytatniuk a pozíció megtartásáért. 

 

Ebből a szempontból a legérzékenyebb veszteségeket  Antall József kormánya szenvedte el, amelynek támogatottsága már az 1990-es helyhatósági választásokon komoly esést mutatott (abban az időben még nem készültek rendszeres közvélemény-kutatások, így ez grafikonunkon nem szerepel). A másik nagy vesztes a reformokba kezdő 2006-os Gyurcsány-kormány volt a megnyert választás évében. Gyurcsány és az MSZP támogatottsága már a kormányzás második hónapjától esett.

A 2006-os parlamenti választások idején még 30-34 százalékos párt az év végére 10 százalékot vesztett népszerűségéből (annyit, mint most a Fidesz). Bár sokan az  őszödi beszédnek tulajdonítják a zuhanást, ezt az akkori felmérések nem igazolták. A szocialisták támogatottsága már 2006 szeptemberére elérte a mélypontot, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése ezen érdemben már nem változtatott.   

1998-ban is esett a Fidesz támogatottsága. Bár a párt az októberi önkormányzati választásokra még egy kis emelkedést is tudott produkálni, az év végére akkor is csökkent a népszerűsége. Az önkormányzati választásokon például a fővárost nem tudta bevenni, és a fővárosi önkormányzatban sem sikerült megtörni a baloldal fölényét.

Választási évben három kormánynak sikerült valamennyire megtartani vagy növelni támogatottságát:

  • Az Antall József hibájából tanuló Horn Gyulának, aki a helyhatósági választásokig nem kezdett gyökeres változásokba (a Bokros-csomag csak 1995 márciusában jött)
  • 2002-ben az 50 százalékos közalkalmazotti béremeléssel kampányoló Medgyessy-kormánynak
  • 2010-ben a második Orbán-kormánynak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?