Vida Ildikó rágalmazásért feljelentette André Goodfriendet

fotó
2014.12.11. 10:24 Módosítva: 2014.12.11. 16:00

Csütörtök délelőtt Vida Ildikó feljelentette André Goodfriendet – mondta az Indexnek Futó Barnabás, Vida Ildikó ügyvédje. A NAV elnöke nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős sérelmet okozó rágalmazás miatt tett feljelentést az amerikai ügyvivő ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Futó azt mondta, egy másik eljárást is elindítottak. A Fővárosi Törvényszékhez jó hírnév megsértése miatt juttattak el keresetlevelet, amiben ötmilliós sérelemdíjat jelöltek meg. Futó Barnabás jelezte, hogy az amerikai ügyvivő Heti Válasznak adott interjúja alapján léptek.

André Goodfriend múlt héten a Heti Válasznak nyilatkozta azt, hogy Vidát nem azért tiltották ki az Egyesült Államokból, mert keveset tett a korrupció megakadályozásáért. „Az, ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, természetesen nem minősül korrupt cselekménynek" – mondta az amerikai ügyvivő, vagyis lényegében arra utalt, hogy konkrét korrupt cselekményről is tudomása van.

Vida Ildikó erre nyílt levélben reagált, és azt írta, hogy nem maradhat következmények nélkül a kijelentése. „Mivel személyes találkozásunkkor nem fedte fel, milyen indokok alapozták meg az ellenem hozott intézkedést, és mivel most minden eddiginél súlyosabb vádakkal illetett a magyar sajtóban, úgy gondolom, magyarázattal tartozik” – írta Vida. 

Orbán Viktor múlt héten felszólította Vida Ildikót, hogy perelje be Goodfriendet. „Itt a lehetőség, hogy a bizonyítékok nélküli hablatyolásból az egész ügyet a jog egyértelmű és tiszta világába helyezzük át" – mondta a kormányfő. 

Pert kell indítani, rágalmazás, jó hírnévhez való jog: a magyar jogrendszer megadja a lehetőséget, hogy ilyenkor egy magyar állampolgár védekezzen, ezt várom el minden állami vezetőtől ilyen helyzetben

Orbán hétfőn a parlamentben azt is hozzátette, hogy leváltja Vidát, ha nem teszi meg a feljelentést. Most tehát a NAV-elnök eleget tesz a felszólításnak. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a héten azt is elmagyarázta, hogy kerülhetne bíróság elé Goodfriend.

André Goodfriend csütörtökön részt vett egy rendezvényen az Igazságügyi Palotában, ahol Pintér Sándor is felszólalt. Az eseményen Goodfriend reagált Vida Ildikó feljelentésére a sajtónak. Arra kérdésre, hogy lehetséges-e szerinte, hogy bíróság elé áll, azt felelte: mindent elképzelhetőnek tart – derül ki a Vs.hu beszámolójából.    

Az eseményen Pintér ugyan nem mondta ki Goodfriend nevét, de egyértelműen neki üzent, amikor azt mondta: nemcsak a korrupció, de az azzal való vádaskodás is károkat okozhat az államnak, szervezeteknek és egyéneknek is. Vigyázni kell a karaktergyilkossággal, különösen, ha nemzetközi együttműködés keretében próbálkoznak ezzel – mondta a belügyminiszter. A belügyminiszter azt is ismertette, hogy a magyar közintézményekben csökkent leginkább a korrupció.