Az ombudsman is elmarasztalta a rendőrséget a nemi erőszakról szóló videók miatt

2014.12.12. 10:03

Az alapvető jogok biztosa szerint is a nemi erőszak áldozatait tették felelőssé azok a rendőrségi videók, amelyek feltehetően megelőző és felvilágosító szándékkal készültek, de nagyon félrement az üzenetük.

A Baranya megyei rendőrség kisfilmjei kicsapták a biztosítékot, számos civil szervezet tiltakozott az áldozathibáztatás ellen, volt egy tüntetés, és Nem tehetsz róla, tehetsz ellene néven Facebook-csoport is alakult.

Most Székely László ombudsman is állást foglalt az ügyben, aki úgy vélte, hogy

egy ilyen, a magánszférát és az önrendelkezési jogot közvetlenül érintő cselekmény kapcsán a rendőri szerveknek különösen körültekintően kell eljárniuk annak érdekében, hogy a prevenció ne erősítse az áldozatokkal szemben az esetleges előítéleteket, és a valós problémákra irányítsa a közvélemény figyelmét. A rendőrségnek hangsúlyosabbá kell tennie egyrészről az áldozatok érdekeinek, méltóságának védelmét, másrészről az elkövetők vitathatatlan és megoszthatatlan felelősségét.

Az alapvető jogok biztosa – hasonlóan a nők elleni erőszak ellen küzdő NANE egyesület álláspontjához – úgy vélte, hogy az erőszak bekövetkeztéért való felelősség bármilyen mértékű áthárítása növelheti az áldozatok egyébként is meglévő szégyenérzetét, és hozzájárul ahhoz, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények rejtve maradjanak. 

Székely felhívta a rendőrség figyelmét arra is, hogy

prevenciós tevékenysége során kerülnie kell a sztereotípiákat, és szem előtt kell tartania mind a nők, mind a férfiak korlátozhatatlan emberi méltóságát.