Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EB szerint nem baj, hogy Navracsics részt vett a veszprémi kampányban

2014.12.12. 12:41

Navracsics Tibor az uniós biztosokra vonatkozó előírásokkal teljes összhangban, magánemberként vett részt egy helyi politikai rendezvényen - közölte az MTI-vel pénteken az Európai Bizottság szóvivője.

Mint ismert, Navracsics Tibor múlt pénteken maga jelentette be Veszprémben, hogy a Fidesz Némedi Lajos alpolgármestert indítja az időközi választáson, amit azért írtak ki, mert Navracsics, aki veszprémi országgyűlési képviselő volt, biztosi kinevezése miatt kénytelen volt lemondani parlamenti mandátumáról.

Az ügyben Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy megtudja: jelezte-e Navracsics Tibor uniós biztos, hogy részt vesz a veszprémi időközi választás kampányában. A szocialista politikus szerint a biztosokra vonatkozó előírások rögzítik, hogy tájékoztatniuk kell az elnököt, ha valamilyen módon részt akarnak venni egy választási kampányban.

Margarítisz Szkínász, az EB szóvivője szerint viszont

a biztosoknak jogukban áll, hogy politikailag aktívak maradjanak, amennyiben az nem akadályozza őket biztosi szolgálatukban, és nem fenyegeti függetlenségüket hivataluk ellátásában.

A szóvivő szerint Navracsics részvétele az eseményen teljes összhangban volt a biztosokra vonatkozó etikai kódexszel.