Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hajléktalanokat dolgoztató autótolvajokat fogtak el

2014.12.12. 11:08

Eddig 55 gyanúsítottat hallgattak ki abban az ügyben, ami csaknem 60, külföldi cégtől, hajléktalanok közreműkődésével bérbe vett autók magyarországi értékesítése kapcsán indult, írja a Szoljon.hu.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság csalás és más bűncselekmények elkövetése ügyében nyomoz, miután tavaly több nagy értékű gépkocsi ellopásáról tettek bejelentést különböző rendőri szervekhez. A nyomozók az egyes feljelentések között összefüggéseket állapítottak meg, így derült ki, hogy a valótlan bejelentések hátterében egy szervezetten működő elkövetői kör dolgozik.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a bűnszövetség tagjai az elmúlt két évben külföldi, nemzetközi gépjárműkölcsönzéssel foglalkozó cégektől többségében nagy értékű, prémium kategóriás személygépkocsikat vettek bérbe, azért, hogy azokat Magyarországon értékesítsék. Számos esetben - anyagi ellenszolgáltatatás fejében - hajléktalanokat bírtak rá a kölcsönzésre, akiket jól szituált turistáknak öltöztették át.

A hajléktalanoknak külföldön történő fizetésre alkalmas bankkártyákat kellett készíttetniük valamely pénzintézetnél, amelyre a szervezők a bérlés előtt annyi pénzt helyeztek el, mely a kölcsönzés költségeit fedezte. Ezután a hajléktalanok aláírták a kölcsönzési szerződést, majd a gyanúsítottak az autókat Magyarországra hozták. 

Miközben a szervezetten működő bűnözői csoport tagjai a rendőrségen bejelentést tettek arról, hogy az autókat ellopták tőlük, azokat az egyedi azonosító jeleiket manipulálva eladták az ország területén. A nyomozás eddigi adatai szerint a csalással okozott kár közel fél milliárd forint.