Hajléktalanokat dolgoztató autótolvajokat fogtak el

2014.12.12. 11:08

Eddig 55 gyanúsítottat hallgattak ki abban az ügyben, ami csaknem 60, külföldi cégtől, hajléktalanok közreműkődésével bérbe vett autók magyarországi értékesítése kapcsán indult, írja a Szoljon.hu.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság csalás és más bűncselekmények elkövetése ügyében nyomoz, miután tavaly több nagy értékű gépkocsi ellopásáról tettek bejelentést különböző rendőri szervekhez. A nyomozók az egyes feljelentések között összefüggéseket állapítottak meg, így derült ki, hogy a valótlan bejelentések hátterében egy szervezetten működő elkövetői kör dolgozik.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a bűnszövetség tagjai az elmúlt két évben külföldi, nemzetközi gépjárműkölcsönzéssel foglalkozó cégektől többségében nagy értékű, prémium kategóriás személygépkocsikat vettek bérbe, azért, hogy azokat Magyarországon értékesítsék. Számos esetben - anyagi ellenszolgáltatatás fejében - hajléktalanokat bírtak rá a kölcsönzésre, akiket jól szituált turistáknak öltöztették át.

A hajléktalanoknak külföldön történő fizetésre alkalmas bankkártyákat kellett készíttetniük valamely pénzintézetnél, amelyre a szervezők a bérlés előtt annyi pénzt helyeztek el, mely a kölcsönzés költségeit fedezte. Ezután a hajléktalanok aláírták a kölcsönzési szerződést, majd a gyanúsítottak az autókat Magyarországra hozták. 

Miközben a szervezetten működő bűnözői csoport tagjai a rendőrségen bejelentést tettek arról, hogy az autókat ellopták tőlük, azokat az egyedi azonosító jeleiket manipulálva eladták az ország területén. A nyomozás eddigi adatai szerint a csalással okozott kár közel fél milliárd forint.