Kiderült, miért lesz két napon belül két óriástüntetés

2014.12.12. 07:23
Vasárnapra és keddre is nagy tüntetést hirdettek a civilek. Azért lesz két napon belül két nagy tüntetés, mert a civileknek nem sikerült előre megegyezniük az időpontról, így nem tudták összevonni a két rendezvényt. A jövőben ezt szeretnék elkerülni, így megállapodtak abban, hogy tüntetésnaptárral hangolják össze a programokat.

Hiába egyre hidegebb az idő, október vége óta egyre több civil szervezet és szervező hirdet meg tüntetést, és újdonság, hogy ezeken a demonstrációkon többnyire ezres, tízezres tömegek jönnek össze.

Ennek viszont megvan az a hátránya is, hogy egyre nehezebb követni, ki, mikor, miért tüntet, és már a tájékozottabb újságolvasó sem tudja megmondani, hogy milyen tüntetői csoportok léteznek. Ráadásul a tüntetések könnyen kiolthatják egymást, hiszen előfordul, hogy egymás utáni napokra próbálnak a szervezők kormányellenes tiltakozókat mozgósítani.

Pontosan ez történik most is, hiszen a következő napokra két olyan demonstrációt is meghirdettek, amelyeken – a facebookos visszajelzések alapján – nagyobb részvétel várható.

  1. December 14-én, vasárnap El a kezekkel! címmel szerveznek tüntetést a költségvetés elfogadása ellen a Kossuth téren – eddig 6100-an jelezték a részvételt.
  2. December 16-án, kedden Nincs hova hátrálni! néven hirdettek kormányellenes tüntetést a József nádor téren – 9500-an jeleztek vissza.

Csütörtök délután az előbbi tüntetés szervezői tartottak egy sajtóbeszélgetést, amelyen megpróbáltuk kideríteni, hogy miért van két nagy tüntetés 48 órán belül, és vajon milyen kapcsolatban áll a két szervezői csoport.

Először tisztázzuk, ki kivel van. A vasárnapi tüntetésen felszólal

  • Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért csoport nevében (ő amúgy az Együtt önkormányzati képviselője a XVI. kerületben),
  • Gulyás Balázs, a netadós tüntetések szervezője,
  • Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke,
  • Nagy Emília, a Közfelháborodás napján is felszólaló tanárnő.

Nos, ez a csoport pár napja megpróbált egyeztetni a keddi tüntetés fő szervezőjével, Gyetvai Viktorral, aki a Szabad Oktatást nevű csoport tagja, hogy tartsák közösen a két meghirdetett nagy demonstrációt.

Az időpontról azonban többszöri telefonálgatás után sem sikerült megegyezni, mert Gyetvaiék állítólag ragaszkodtak a keddhez (ezt hetekkel ezelőtt meghirdették, ráadásul erre az időpontra jelentkeztek többen a Facebookon), míg a Vajda–Gulyás–Székely-csoport ragaszkodott ahhoz, hogy a költségvetés elfogadása előtt legyen a demonstráció. Így aztán nem vonták össze a két tüntetést. A Vágó Gábor-féle NAV-ellenes tüntetéseket szervező csapat a keddi programhoz csatlakozott végül.

Lesz tüntetésnaptár

Szerdán viszont volt egy nagy civil egyeztetés, ahol abban megállapodtak, hogy a két csapat támogatja egymást, mozgósít a másik rendezvényére, és a jövőben jó előre összehangolják az időpontokat. Sőt, létrehoznak egy közös tüntetésnaptárat is, hogy elkerüljék a hasonló átfedéseket.

A dolgot nehezíti, hogy a szerdai nagy civil egyeztetésen nem vett részt Várady Zsolt Iwiw-alapító, aki viszont január 2-re hirdetett tüntetést. Vagyis ha ő kimarad a tüntetésnaptárból, a jövőben is előfordulhatnak hasonló átfedések.