Közgazdász tanszékvezetővel hoznák össze a teljes ellenzéki összefogást Veszprémben

2014.12.12. 14:28 Módosítva: 2014.12.12. 14:36
Az egykor MDF-, majd MDNP-tag Józsa Lászlót ajánlják Schiffer Andrásék az MSZP-nek és a Jobbiknak, hogy be tudják húzni az erősen jobboldali körzetet az időközi választáson.

Józsa László közgazdász egyetemi tanárt, korábbi dékánt javasolta az LMP a Magyar Szocialista Pártnak és a Jobbiknak közös ellenzéki képviselőjelöltként a február 22-i veszprémi időközi választásra, értesült az Index. A baloldali összefogás pártjai (MSZP, DK, Együtt, Liberálisok, PM, Moma) egyelőre Kész Zoltán független jelölt mögé álltak be. Az erősen jobboldali érzelmű Veszprémben sem a Jobbik, sem az LMP nem támogatja őt "piaci fundamentalista", "neoliberális" nézetei miatt.

A Republikon Intézet a napokban pulibkált egy felmérést és közvélemény-kutatást a veszprémi választókerületről, melyből kiderült, Kész ismertsége a legalacsonyabb az összes potenciális jelölt közül (30%), illetve arra a következtetésre jut, hogy az ellenzéknek akkor lehet esélye az erősen jobboldali városban, ha jobboldali szavazókat is meg tud szólítani:

Az országos politikai ügyek alapján kimutatható egy, a kormányzati iránnyal szemben álló Fidesz-szavazó csoport a veszprémi választókörzetben, az ő megszólításuk kulcsfontosságú lehet az ellenzéki győzelemhez.

Korábban Schiffer András is hasonlóan nyilatkozott az Indexnek, és arról beszélt, kizárólag csak a baloldali szavazatok optimalizálásával nincs esély a fideszes jelölt (aki nem más, mint Némedi Lajos alpolgármester) legyőzésére, LMP-s és jobbikos támogatásra is szükség van ehhez.

A tavaszi parlamenti választáson a veszprémi 01-es egyéni választókerületben a fideszes Navracsics Tibor 47%-ot, az összbaloldali induló, Pál Béla csak 27%-ot szerzett. A Jobbik 16,5%-os, az LMP pedig 6%-os eredményt ért el, vagyis az összes ellenzéki szavazat valóban felülmúlta a kormánypártiakat.

A Schifferék által javasolt jelöltjelölt, Józsa László 54 éves, a győri Széchenyi István Egyetem Marketing és Menedzsment Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, szakterülete a marketing és a vállalat gazdaságtan, Veszprémben él. Korábban az egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának dékánja is volt. Józsa a '90-es években az MDF-nek, majd a pártból kiváló MDNP-nek volt a tagja, a 2002-es önkormányzati választáson pedig párton kívüliként az MDF és a Fidesz közös jelöltjeként indult az egyik veszprémi egyéni körzetben. Az LMP-vel 2013 ősze óta van informális kapcsolata, de nem tagja a pártnak.

Úgy tudjuk, Józsa vállalná is a jelöltséget, ha megkapja az összes párt támogatását.