Árpád
-2 °C
3 °C

Közgazdász tanszékvezetővel hoznák össze a teljes ellenzéki összefogást Veszprémben

2014.12.12. 14:28 Módosítva: 2014-12-12 14:36:06
Az egykor MDF-, majd MDNP-tag Józsa Lászlót ajánlják Schiffer Andrásék az MSZP-nek és a Jobbiknak, hogy be tudják húzni az erősen jobboldali körzetet az időközi választáson.

Józsa László közgazdász egyetemi tanárt, korábbi dékánt javasolta az LMP a Magyar Szocialista Pártnak és a Jobbiknak közös ellenzéki képviselőjelöltként a február 22-i veszprémi időközi választásra, értesült az Index. A baloldali összefogás pártjai (MSZP, DK, Együtt, Liberálisok, PM, Moma) egyelőre Kész Zoltán független jelölt mögé álltak be. Az erősen jobboldali érzelmű Veszprémben sem a Jobbik, sem az LMP nem támogatja őt "piaci fundamentalista", "neoliberális" nézetei miatt.

A Republikon Intézet a napokban pulibkált egy felmérést és közvélemény-kutatást a veszprémi választókerületről, melyből kiderült, Kész ismertsége a legalacsonyabb az összes potenciális jelölt közül (30%), illetve arra a következtetésre jut, hogy az ellenzéknek akkor lehet esélye az erősen jobboldali városban, ha jobboldali szavazókat is meg tud szólítani:

Az országos politikai ügyek alapján kimutatható egy, a kormányzati iránnyal szemben álló Fidesz-szavazó csoport a veszprémi választókörzetben, az ő megszólításuk kulcsfontosságú lehet az ellenzéki győzelemhez.

Korábban Schiffer András is hasonlóan nyilatkozott az Indexnek, és arról beszélt, kizárólag csak a baloldali szavazatok optimalizálásával nincs esély a fideszes jelölt (aki nem más, mint Némedi Lajos alpolgármester) legyőzésére, LMP-s és jobbikos támogatásra is szükség van ehhez.

A tavaszi parlamenti választáson a veszprémi 01-es egyéni választókerületben a fideszes Navracsics Tibor 47%-ot, az összbaloldali induló, Pál Béla csak 27%-ot szerzett. A Jobbik 16,5%-os, az LMP pedig 6%-os eredményt ért el, vagyis az összes ellenzéki szavazat valóban felülmúlta a kormánypártiakat.

A Schifferék által javasolt jelöltjelölt, Józsa László 54 éves, a győri Széchenyi István Egyetem Marketing és Menedzsment Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, szakterülete a marketing és a vállalat gazdaságtan, Veszprémben él. Korábban az egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának dékánja is volt. Józsa a '90-es években az MDF-nek, majd a pártból kiváló MDNP-nek volt a tagja, a 2002-es önkormányzati választáson pedig párton kívüliként az MDF és a Fidesz közös jelöltjeként indult az egyik veszprémi egyéni körzetben. Az LMP-vel 2013 ősze óta van informális kapcsolata, de nem tagja a pártnak.

Úgy tudjuk, Józsa vállalná is a jelöltséget, ha megkapja az összes párt támogatását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?