Orbán: Vége a sompolygós ravaszkodásnak

2014.12.12. 08:24 Módosítva: 2014.12.12. 08:52

Az ország lakóinak többsége jól jár az új matricarendszerrel, a drogtesztre szükség van a drogmaffia elleni harcban, a NAV elnöke remélhetőleg hamarosan védekezhet az amerikai vádakkal szemben – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, ahol a kormányfő és a Fidesz növekvő népszerűtlenségére is rákérdeztek.

„Nekem nincs szükségem népszerű miniszterekre” – jelentette ki a kormányfő, aki szerint természetes, hogy a kormánynak „a kampányról a munkára átállva” számolnia kell a népszerűség csökkenésével.

„Itt nincs napi nyolc óra, annyit kell dolgozni, amennyit az ország érdeke megkövetel”, mert „a minisztereknek el kell végezniük a munkát”, ezután kell majd, a három év múlva esedékes kampányban kérni újra a választók bizalmát – adta értésre Orbán, a netadó után indult tüntetésekre, a drogteszt, a vasárnapi zárva tartás és az autópálya-matricák rendszerének megváltoztatása miatti vitákra és elégedetlenségre utalva.

„A tüntetéshez dubiózus a hozzáállásom” – mondta Orbán, megjegyezve, hogy „az ember nem örül annak, ha személyét érő randaságokat kiabálnak az utcán”, másrészt viszont azért folyt a küzdelem a nyolcvanas években, hogy az emberek szabadon elmondhassák véleményüket, és tüntethessenek. „Ezt akartuk, nem? Hát, most megkaptuk.”

A matricarendszer átalakításával kapcsolatban elmondta: ezután megyénként évi ötezer forintért lesz megvehető az autópálya-matrica, így aki megyén belül közlekedik, jobban jár, mint az eddigi évi 40 ezer forintos díjjal. Orbán szerint igazságosabb lesz az elosztás, hiszen a döntés az országban élőknek kedvez, míg az országon áthaladókat a teljes díj megfizetésére kötelezi. Ezért kell bevonni a rendszerbe az M0-st is.

Orbán szerint vannak tanulmányok az eddig nem fizetős elkerülő útra vonatkozóan, de pontosan nem lehet tudni, hogyan reagálnak majd az autósok – elsősorban az agglomerációban élők – a változásra, egyelőre nem lehet megmondani, hogy nem zúdul-e majd a fővárosra nagyobb forgalom az elkerülő fizetőssé válása miatt.

A Megyeri híd azonban Orbán szerint valószínűleg nem fog beletartozni a fizetős rendszerbe, miután az már a városi úthálózat része.

Orbán szerint terhet rak ugyan az agglomerációban élőkre az M0-s bevonása a fizetős rendszerbe, de jó hírt jelent, hogy összességében az autópálya sokak számára olcsóbban lesz használható.

Orbán szerint a jobb elosztással több bevételre tesz szert a költségvetés, amelynek minden fillérre szüksége van, mert még mindig távol a valódi cél, az egyensúlyba hozott büdzsé. Európai viszonylatban kiemelkedőnek tartja ugyan, hogy 7 százalékról 2,4-2,6 százalékra sikerült letornászni a költségvetési hiányt, ám ezzel „még mindig tovább nyújtózunk, mint a takarónk ér”.

A gyermekétkeztetés biztosításával fel kell számolni a gyermekek éhezését Magyarországon – jelentett ki Orbán, hozzátéve, hogy ez megint csak nem függ össze a kormány népszerűségének keresésével.

Orbán szerint aggasztó, hogy 25 évvel a kommunizmus bukása után az emberek még mindig nem érzik magukat biztonságban egzisztenciálisan. El kell érni, hogy minden családnak legyen munkája, jövedelme, megtakarítása, lakása, „amit nem visz el a feje fölül a devizahitel”.

Ki hol áll a drogharcban?

Orbán szerint a drogtesztről sok szamárságot hallani, jelenleg vita folyik a kérdésről. A gyermekeket illetően a kormányfő úgy látja, jogos igény a szülők részéről, hogy kérésükre az állam ingyenes tesztet biztosítson az iskolákban, ami nem kötelező, csupán egy lehetőség.

A politikusok, újságírók drogtesztje azonban más kérdés. Orbán szerint a drogmaffia egyre erősebb Magyarországon, annak visszaszorítását meg kell kezdeni. Ám a közbizalmi állásban lévőknél tudni kell, ki melyik oldalon áll, hiszen azokra, akik szintetikus drogokat használnak, nem lehet számítani.

Maradhat a NAV elnöke?

A kérdésre Orbán nem adott egyértelmű választ, de a Vida Ildikót ért amerikai vádakkal kapcsolatban elmondta: remélhetőleg hamarosan megkezdődik az eljárás, amelynek nyomán nyilvánosan, fair bírósági eljárásban az Egyesült Államok előtárja bizonyítékait. „Véget ér a sompolygós ravaszkodás időszaka: aki vádol, bizonyítson, akit vádolnak, védekezzen” – közölte a kormányfő.

Ukrajnát elkerülő csőre van szükség

A kormányfő egyértelművé tette, hogy az energiaellátás érdekében szükség van olyan gázvezetékre, amely nem Ukrajnán keresztül juttat földgázt Magyarországra, miután az ukrán helyzet miatt előállhat olyan szituáció, amelyben leállhat az onnan érkező szállítás.

Orbán azonban nem feltétlenül orosz építésű vezetékre gondolt, mint amilyen a múlt héten Moszkva által lefújt Déli Áramlat.

Példának a szlovák–magyar vezetéket említette, amelyen keresztül, ha kis mennyiségben is, de már érkezhet Magyarországra nem orosz eredetű földgáz. A kormányfő szerint szükség van arra, hogy minden környező országgal megépüljön a mindkét irányba gázt szállítani képes vezeték. Szerbia felé ezt meg kell teremteni, Horvátország és Románia irányában ez már magyar részről teljesült, a másik oldalnak azonban van még tennivalója.

Az Oroszországot  érintő energiapolitika kapcsán a paksi atomerőmű bővítéséről is szólt Orbán, miután szerdán az utolsó szerződéseket is aláírta Budapest Moszkvával az építés részleteiről.

Orbán kérdésre válaszolva megjegyezte: nem sietősen írták alá a szerződést – esetleg attól tartva, hogy Moszkva a Déli Áramlat után az erőmű bővítéséből is kiugrana, ami nem is merült fel –, hanem hosszas előkészítés után. A szerződés egyébként Orbán szerint összhangban áll az EU elvárásaival, hiszen ahhoz hasonlót írt alá Finnország is. Igaz, ott magáncégek, nem közpénzből felépítendő erőműről állapodtak meg a Roszatommal.

Orbán harcra készül

Arra a kérdésre, hogy 2015-ben melyek lesznek a legfontosabb dossziék az asztalán, Orbán azt válaszolta, a „nemzeti érdekek politikáját” kell folytatni, amit támadások fognak érni, melyek mögött szerinte nyers gazdasági-pénzügyi érdekek húzódnak meg.

„Folyamatosan figyelnie és küzdenie kell a kormánynak″ kifelé, befelé viszont „nyugalmat, átláthatóságot” kell sugallnia, hogy a magyar emberek derűvel éljék az életüket. Orbán szerint a „a remény indokolt a magyar emberek lelkében", mert haladunk a nyugati államokhoz képesti hátrány ledolgozásában, hiszen gyorsabban nő a magyar gazdaság, mint az EU-é.

A miniszterelnök végül azt is megemlítette, hogy 2015-ben Magyarország történetének legnagyobb gazdaságfejlesztési tervét indítják meg.