Pártszékházat venne olcsón? Az MSZP-nél épp van egy eladóban

2014.12.12. 08:22

A Népszava cikke szerint már árulja az eddigi Jókai utcai székházát az MSZP. Ezt Katona Tamás pártigazgató erősítette meg a lapnak. A következő hetekben a frakció és munkatársai, köztük a sajtóosztály a Képviselői Irodaházba költöznek, a pártmunkát végzők, illetve az MSZP alapítványai pedig a Villányi úti konferencia-központ és szabadegyetem épületébe. Az eladás évekig is eltarthat, egyelőre nem ürítik ki a Jókai utcát. Szeptemberben Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese arról beszélt, fél éven belül kiköltöznek.

A régi-új épületet eddig is a Villányi úti Konferencia-központ és Szabadegyetem Alapítvány működtette, a rendszerváltás óta nagyon sok baloldali rendezvény helyszíne volt. Szombaton a szocialisták már itt tartják az országos pártértekezletüket.

A hatszintes épület a rendszerváltás előtt a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem székhelye volt,

1993 óta az MSZP egyik alapítványa által létrehozott Általános Vállalkozási Főiskola működik benne. 

Ahogy azt az Index korábban  megírta, három nagyobb, svájci frankban felvett hitelt nyög a szocialista párt, melyek összege kétmilliárd forint körül van.  A legnagyobb tételt az MSZP Jókai utcai székházára felvett, ráadásul svájcifrank-alapú hitel jelenti, ez 800-1000 millió forintra rúg. Mellé jön még az MFB-nél meglévő 400 milliós, kedvezményes pártingatlan-vásárlási céllal felvett kölcsön, valamint egy félmilliárdos folyószámlahitel az Ersténél. Az 500 milliós folyószámlahitel fedezeteként ráadásul az MSZP pártingatlanjai szolgálnak.