Könnyebb lesz a dolga a katonának

2014.12.13. 16:59

Jövőre átlagosan 30 százalékkal emelkedik a magyar honvédség kötelékében szolgálók illetménye – mondta Hende Csaba az Inforádiónak. A honvédelmi miniszter az Aréna című műsorában azt mondta, a jövőre 10 százalékkal – több mint 20 milliárd forinttal – megnövelt honvédelmi költségvetésből fedezik az emelést.

A béremelés a miniszter szerint összefügg a korábbi évtizedek mulasztásaival, a megváltozott biztonságpolitikai helyzettel, illetve a NATO-n belül vállalt kötelezettségek teljesítésével. Az ukrán válság miatt a szeptemberi NATO-csúcstalálkozón olyan döntést hoztak az állam- és kormányfők, hogy meg kell próbálni a gazdasági válság közepette is, minden nehézség ellenére emelni a tagállamok katonai költségvetését – elvégre a NATO erejét a tagállamok teszik össze.

 A miniszter arról is beszélt, hogy miközben Oroszország 50 százalékkal növelte az elmúlt években a ráfordításait, aközben az európai NATO tagállamok összességében 20 százalékkal csökkentették, és ez felborítja az erőegyensúlyt is.

„Magyarország elindult a vállaltak teljesítésének útján. A jövő évi költségvetésünk – beleszámítva minden tételt – több mint 20 milliárd forinttal magasabb lesz, mint az idei. Ez egy közel 10 százalékos növekedés.”

– mondta Hende.

„2012-ben, amikor egy tízéves fejlesztési tervet fogadtunk el, akkor azt vállaltuk, hogy 2016-ig szinten tartjuk a költségvetésünket és utána kezdjük el ütemesen növelni. És ebből a növekményből cseréljük le azokat az eszközöket, amelyek megérettek a cserére. Most előre hoztuk ezt a növelést. [...] A legfontosabbal, az emberrel kezdjük. A kormány az új katonai életpálya-modell bevezetésével egy 50 százalékos illetménynövelést határozott el. Ennek első ütemét, 30 százalékos átlagos bértömeg-növekményt jövő év közepétől bocsát rendelkezésünkre a kincstár.”