Kövér: McCain szinte hidegháborús időket idézett

D  YT20140526003
2014.12.13. 11:34 Módosítva: 2014.12.13. 11:46

Kövér László házelnök Joe Biden alelnöknek – aki egyben a szenátus elnöke is – írt levelében „durva, szinte hidegháborús idők hangvételét idéző kijelentésnek" minősítette John McCain szenátor másfél hete tett kijelentését, amivel neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort.

Kövér arra kérte Bident, segítsen, hogy a törvényhozók és a kormányzati tisztségviselők Magyarországról szóló megnyilatkozásai visszatérjenek a nyugodt mederbe, amely biztosítja a kölcsönös tisztelet és bizalom légkörét.

A levélben azt írta, hogy McCain minden valóságalapot nélkülöző szavaival megsérti Magyarország szuverenitását, lebecsüli Magyarország választópolgárait, és figyelmen kívül hagyja az emberi méltóság tiszteletének kötelezettségét, mely tisztelet a magyar miniszterelnököt is megilleti.

Szerinte „McCain szenátor magatartása brutális megnyilvánulása annak a folyamatnak, melyet egyes politikusok kormányzati tisztségviselők és a kormányzattal nyilvánvaló kapcsolatban álló személyiségek nyilatkozatai, gesztusai, illetve magatartása – különösen az utóbbi időkben – felrajzolnak" – szerepel a levélben. Ha a folyamat tovább halad, Kövér szerint alááshatja nemcsak a két szövetséges ország kormányzata közötti szükséges bizalmat, de a magyar polgárok hagyományos tiszteletét és szimpátiáját is az Egyesült Államok és annak népe iránt.

Kövér szerint Magyarország konstruktívan működött együtt az Európai Bizottsággal és az Európa Tanáccsal, de „csak mint egyenjogú és egyenrangú partnerek vagyunk hajlandók a vitákban részt venni és azok feloldásában közreműködni", írja az MTI.