Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kövér: Nem haszontalan az urizálós intelem

2014.12.14. 08:11

Évértékelő nyilatkozatot adott az MTI-nek Kövér László, az országgyűlés elnöke. Az egyik téma az amerikai-magyar kapcsolatok voltak. Erről Kövér azt mondta: akkor javíthatók, ha az Egyesült Államok változtat barátságtalan magatartásán. "Nem a mi kezünkben van a kulcs a kétoldalú viszony normalizálásához" - fogalmazott.

Kövér szerint az amerikaiak geopolitikai játszmáikban a magyarokat, a cseheket, a románokat a szlovákokat is eszközként használják, és a helyzet még annál is rosszabb, mint amilyennek látszik. Szerinte az amerikai külügyi döntéshozatal apparátusának középszintjén nagyon régóta vannak ellenségei Magyarországnak és a Fidesznek, a döntéshozók meg az apparátusban bízva, az ő véleményüket sajátjukká téve kommunikálnak.

"Talán a hangvétel most szokatlanabb, irracionálisabb, mint korábban volt. El tudjuk viselni a szeretetlenséget, de szövetségesként legalább a korrekt álláspontra igényt tartunk Amerikától" - mondta Kövér, aki nemrég tiltakozásul levelet küldött az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa elnökének.

Pánikra semmi ok

Az MTI kérdezte a kormánypártok népszerűségvesztéséről is. Ezt figyelmeztető jelnek nevezte, amellyel foglalkozni kell, de szerinte "pánikra semmi ok", mert törvényszerű a közvélemény ciklikus változása. Szerinte a közvélemény-kutatások adatai két választás között "vajmi keveset használhatók", ezeket a számokat csak a választás előtti évben szabad komolyabban értékelni.

Az okot Kövér abban látja, hogy elmúlt a kampány, amelyben a Fidesz-KDNP pártszövetség folyamatosan fenn tudta tartani a kommunikációs kezdeményező pozícióját, most nagyobb teret kapnak az ellenzéki erők. Kövér azt is elismerte azért, hogy a kormányzati munkában követtek el elkerülhető hibákat és hoztak népszerűtlen, de szükségszerű döntéseket.

Kövér azt mondta, ő inkább befelé, személyesen az érintetteknek szereti elmondani a véleményét, de azért megjegyezte: nem volt haszontalan Pokorni Zoltán önkorlátozásra intő,az urizálást elutasító megszólalása, mert érzékeltette a párttal szimpatizáló, de a népszerűségvesztés miatt riadalmat érzőkkel, hogy

nem vesztettük el teljesen az eszünket és a talajt a lábunk alól.

Kövér szerint azért érdemes lenne arról is higgadtan, nyugodtan beszélni, miért ítéli meg úgy a közvélemény, hogy tehetőssé lenni eleve csak tisztességtelenül lehet. "Vetem fel ezt úgy, hogy politikus létemre nem tartozom azon kisebbségbe, amely vagyonokat halmozott fel" - mondta.

Kövért megkérdezték arról is, mi lesz, ha a Fidesz a veszprémi időközi választások után elveszíti kétharmados többségét. Ő erre kijelentette: "semmi nem lesz, legfeljebb nagy csinnadratta, tűzijáték, petárdadurrogtatás és az amerikai ügyvivő a demokrácia győzelméről fog beszélni. Aztán a karaván megy tovább, merthogy

a kétharmadnak ebben a parlamenti ciklusban semmilyen jelentősége nincsen.

De azért azzal folytatta, hogy persze komolyan veszik a veszprémi választást, a kétharmados többség pedig kényelmet biztosít a kormányzó erőknek, így tudnak baj esetén "mindenféle elvtelen kompromisszum megkötése nélkül, meggyőződésük szerint".