Erzsébet
1 °C
4 °C

Megdőlt a melegrekord Magyarországon

2014.12.14. 15:15 Módosítva: 2014-12-14 15:22:49

Soha nem mértek még ilyen meleget december 14-én, ezzel megdőlt a napra érvényes melegrekord, újságolta el az OMSZ. A hőmérővel felszerelt kutatók a Baranya megyei Drávaszabolcs melletti mérőállomásukon 17,2 fokos maximum hőmérsékletet regisztráltak.

A korábbi csúcsot 1989-ben Szekszárdon mérték az OMSZ műszerei, akkor 17,1 fokig emelkedett napközben a hőmérséklet. 

A rekord születésével egy időben a nem is olyan távoli Pápán mindössze 1.1°C-ot mértek. A településen egy nap alatt 10 fokot zuhant a hőmérséklet. A magyarázat: a sűrű köd, amely tartósan megmaradt a térségben.

Európában is melegebb van a szokásosnál: Svédország déli részén például 5, 8, a Brit-szigeteken 8, 13, Ukrajnában pedig 3 és 10 fok közé melegszik fel délutánra a levegő.

Hétfőn marad az október

 Hétfőn napközben délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de számottevő csapadék továbbra sem lesz. A déli, délnyugati szél időnként megélénkülhet a nyugati és középső területeken, ma délnyugaton esetleg egy-egy erős széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +6 fok között várható, délnyugaton lesz az enyhébb az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország nagyobb részén 8 és 13 fok között valószínű, de az Északi-középhegység térségében és a Fertő környékén csak 3, 7 fok várható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?