Megdőlt a melegrekord Magyarországon

2014.12.14. 15:15 Módosítva: 2014.12.14. 15:22

Soha nem mértek még ilyen meleget december 14-én, ezzel megdőlt a napra érvényes melegrekord, újságolta el az OMSZ. A hőmérővel felszerelt kutatók a Baranya megyei Drávaszabolcs melletti mérőállomásukon 17,2 fokos maximum hőmérsékletet regisztráltak.

A korábbi csúcsot 1989-ben Szekszárdon mérték az OMSZ műszerei, akkor 17,1 fokig emelkedett napközben a hőmérséklet. 

A rekord születésével egy időben a nem is olyan távoli Pápán mindössze 1.1°C-ot mértek. A településen egy nap alatt 10 fokot zuhant a hőmérséklet. A magyarázat: a sűrű köd, amely tartósan megmaradt a térségben.

Európában is melegebb van a szokásosnál: Svédország déli részén például 5, 8, a Brit-szigeteken 8, 13, Ukrajnában pedig 3 és 10 fok közé melegszik fel délutánra a levegő.

Hétfőn marad az október

 Hétfőn napközben délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de számottevő csapadék továbbra sem lesz. A déli, délnyugati szél időnként megélénkülhet a nyugati és középső területeken, ma délnyugaton esetleg egy-egy erős széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +6 fok között várható, délnyugaton lesz az enyhébb az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország nagyobb részén 8 és 13 fok között valószínű, de az Északi-középhegység térségében és a Fertő környékén csak 3, 7 fok várható.