Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyomozás a szombathelyi telefonlistás ügyben

2014.12.15. 14:56
Nyomozást rendelt el a rendőrség a szombathelyi telefonlistás ügyben - válaszolta az MTI érdeklődésére hétfőn a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A gyanú szerint az önkormányzat jegyzője le akarta kérni beosztottjai mobiltelefonjának forgalmi listáját, de belebukott.

A szombathelyi közgyűlés november 24-ei ülésén Czeglédy Csaba frakcióvezető (Éljen Szombathely - MSZP - DK - Együtt) azt hozta nyilvánosságra, hogy Gaál Róbert jegyző utasítására az önkormányzat egyik alkalmazottja a városháza harminc dolgozója - köztük az összes osztályvezető - szolgálati mobiltelefonjának forgalmi listáját megpróbálta kikérni a szolgáltatótól. Ez az ellenzék szerint személyiségi jogokat és levéltitkot is sérthetett.

A közgyűlésen a jegyző nem vett részt, mert szabadságon volt, két nappal később pedig benyújtotta lemondását, amelyet a polgármester elfogadott.

Az ügyben Gaál Róbert főnöke, Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere tett feljelentést, és ennek nyomán döntött úgy a rendőrség, hogy nyomozást indít. 

A feljelentést önkormányzati belső vizsgálat előzte meg, amelyet azért indítottak, mert több városházi hivatalnok, köztük az összes osztályvezető mobiltelefon-forgalmának adatait kísérelték meg lekérni a szolgáltatótól. A szolgáltató nem adta ki a kért adatokat - közöttük a kimenő és bejövő hívásokat és az sms-eket is tartalmazó listát -, hanem értesítette az önkormányzatot.

Angyal László, a szombathelyi városháza kommunikációs vezetője korábbi közleményében azt írta: Puskás Tivadar polgármester november 20-án szerzett tudomást a történtekről, azonnal leállíttatta az adatkérést és belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.