42 külföldit vittek kórházba a budapesti szállodából

2014.12.16. 10:06

Ételfertőzés gyanújával 42 külföldi állampolgárt, főleg fiatalokat vittek az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet infektológiai osztályaira hétfő este egy fővárosi hotelből - közölte Müller Péter orvos igazgató kedd reggel az MTI-vel.

A betegek közül 40 fiatalkorúk. A betegeket hányás, hasmenés, láz miatt vették fel a kórházba. Kezelésük, kivizsgálásuk folyamatban van. A betegek általános állapota jó, többségüket várhatóan 1-2 napon belül kiengedhetik a kórházból. 

A járványügyi vizsgálatot Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve végzi.

Közben kiadott egy közleményt a fővárosi Best Western Hotel Hungaria. A szálloda szerint náluk nem történt ételmérgezés. Ugyanakkor azt írják, hogy a szállodában jelentkező megbetegedések mögött nagy valószínűség szerint fertőző betegség áll, mivel a szállodába étkező csaknem 400 vendég közül csupán egyetlen turistacsoport tagjai közt jelentkezett rosszullét.

Közölték, hogy az érintett csoport előző este érkezett, és az első megbetegedéseket már másnap délelőtt 10 órakor jelezték. Az egészségügyi hatóságok elvégezték a szükséges vizsgálatokat és a szakértők megerősítették, hogy az ételmérgezés lehetősége kizárt - emelte ki a szálloda. Azt is írták, hogy a fertőzés terjedésének megakadályozására megtették a szükséges óvintézkedéseket.