Élet az államosítás után: még mindig hiányoznak a tankönyvek

2014.12.16. 06:26

Beszállították a Könyvtárellátó (Kello) Kft.-nek a készleten lévő összes tankönyvet az állami fennhatóság alá tartozó kiadók, ennek ellenére december közepére a könyvek egy része még mindig nem jutott el az iskolákba, sőt még a terjesztőhöz sem – értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a hiányzó kötetek között nemcsak tankönyvek, de munkafüzetek is vannak, ezek helyettesítése nehezebb a tankönyvekénél. Ráadásul több iskolából érkezett a Magyar Nemzethez jelzés arról, hogy a pedagógusok elégedetlenek az állami könyvek tartalmával, ezért visszatértek a jól bevált régi könyvekhez, s azokból fénymásolnak a diákoknak. Sőt, néhol a szülőkkel összefogva meg is vásárolják a jobbnak tartott könyveket, hogy titokban azokból (is) tanítsanak - írja a lap. Erről mi is írtunk nemrég.

Az államosításnak egyébként nem csak az lett az eredménye, hogy nem jutnak el az iskolába a tankönyvek, de legalább olcsóbb a rendszer. Legalábbis Rétvári Bence parlamenti államtitkár szerint 1,3 milliárd forinttal került kevesebbe az államnak az idei ellátás a tavalyinál.