Szilvia
5 °C
16 °C

Ezen a tüntetésen már fejek is betörtek

2014.12.16. 23:59
Úgy tűnt, hasonló lesz a keddi demonstráció, mint az eddigiek voltak. Ismét a kormányt támadó és Orbán Viktort szidalmazó beszédekkel indult a keddi kormányellenes tüntetés. Ám a végén, a Kossuth téren valami megváltozott. A rendőrség már paprikaspray-vel fegyelmezte a felbőszült embereket, és ketten vérző fejjel távoztak a Parlament lépcsőjétől. Minden eddiginél jobban látszott, hogy sokan annyira dühösek vagy elkeseredettek, hogy tesznek a tüntetési beszédekre, azt szeretnék, hogy történjen valami.

A keddi Nincs hova hátrálnunk! jelszavú tüntetés nem amiatt lesz emlékezetes, hogy immár egyre több civil képes összeszedetten beszélni a saját és a rendszer problémáiról több ezer ember előtt. És még csak nem is amiatt, hogy Budaházy György néhány árpádsávos és EU-t tagadó zászlóval megpróbálta meghekkelni a rendezvényt.

IMG 7809
Fotó: Bődey János

A keddi demonstrációt azért fogjuk megjegyezni, mert az október óta zajló tüntetéshullámban egy újabb fontos ponthoz érkeztünk:

a rendőrök már kénytelenek voltak erőszakot alkalmazni, ha csak apró erőszakot is, az egyre dühösebb tüntetőkkel szemben.

A Kossuth téren, a Parlament előtt az amúgy ismét szervezetten felálló rendőrség paprikaspray-t is bevetett, hogy megállítson néhány embert. A dulakodásban telibe fújtak egy televíziós operatőrt, és felhasították két tüntető fiatal fejét is.

Ilyen eddig nem volt. A közfelháborodás napján, november 17-én is a Parlament lépcsőjénél sorakoztak a felbőszült tüntetők, szidták Orbán Viktort, lökdösődtek a rendőrsorfallal, de eddig még nem jutottunk. Ezúttal sörös dobozokkal, tojással dobálták meg a rendőröket, akik paprikaspray-vel fegyelmeztek.

Előzékeny rendőrök – így látta a BRFK

A BRFK közlése szerint az történt, hogy a rendőrök felsegítettek egy hölgyet, aki a tömegben elesett, majd testi épségének megóvása érdekében a rendőri sorfal mögé kísérték.

Az MTI megkeresésére a rendőrség megerősítette, hogy használtak paprikasprayt, tájékoztatásuk szerint egy későbbi időpontban, már a demonstráció befejeződését követően a Kossuth téren maradtak egy csoportja megpróbálta benyomni a rendőrsorfalat. "Tevékenységük más módon nem volt megakadályozható, a rendőrség fellépése törvényes és szakszerű volt, a fokozatosság és az arányosság elve érvényesült". (MTI)

A kedd este szimbóluma az a lány lett, akit a rendőrök először kiemeltek a sorból, mert leszedte/kezében maradt egy rendőrsisak, majd az igazoltatás után a lány elszántan visszarohant a tüntető társai közé az első sorba.

Később ő lett az egyik áldozata a paprikaspay-s egymásnak feszülésnek, hiszen az ő feje is megsérült.

Dühösek vagy csak provokálnak?

Most kedden mindennél jobban látszott, hogy elég sok tüntető tényleg nem a rendezvény üzenete, vagy a szónokok megtapsolása miatt megy utcára. Amikor a József nádor térről induló tömeg megérkezett a Kossuth térre, több százan rögtön a lépcsőhöz vonultak, és "mocskos Fidesz", "Orbán takarodj!", "ruszkik haza" skandálások közben nekifeszültek a rendőröknek.

A szervezők az este folyamán egyre kétségbeesetten kérték, hogy menjen mindenki az Alkotmány utcai színpadhoz, a tömeg egyik felét hidegen hagyták Iványi Gábor emelkedett szavai vagy Mendrey László pedagógus-szakszervezeti vezető sztrájkfelhívása.

Ők inkább teli torokból üvöltötték a "mocskos Fideszt" az üres Országház felé.

Egy alkalommal az egyik szervező a színpadról odaszólt a lépcsőnél tüntetők felé, hogy kéri a provokátorokat, hogy ezt hagyják abba, mert békét szeretne mindenki. A szervezők nyilván nagyon tartottak attól, hogy elfajulnak az események,

de a betört fejű lány, vagy az első sorban lökdösődő Mécs Imre aligha tekinthetőek klasszikus provokátoroknak,

akik a békés tüntetést akarják szánt szándékkal hitelteleníteni.

Valószínűleg a cudar hideg miatt kilenc óra után a tüntetők nagy része távozott a térről, tíz órára pedig alig maradtak néhány tucatnyian. Így aztán a Kossuth térre beosztott több száz rendőrnek nem akadt komolyabb dolga ezen az estén. A szervezők azonban ezen a tüntetésen is többször emlegették a következő, január 2-i Operaház elé meghirdetett demonstrációt.

Akkor kiderül, hogy a mostani tüntetésen látott, demonstrálók és rendőrök között zajló csetepaté csak egyszeri alkalom volt, vagy a rendőröknek tényleg egyre drasztikusabb eszközöket kell bevetni, hogy fegyelmezzék a láthatóan egyre dühösebb tüntetőket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?