Gyurcsányék nem akarják, hogy a képviselőknek ingyen legyen az autópálya

2014.12.16. 09:08

Mondjunk nemet a parlamenti képviselők ingyenes autópálya használatára! - írta közleményében a Demokratikus Koalíció azután, hogy hétfőn délután a parlament a Fidesz kezdeményezésére sürgősséggel napirendre vette azt a kormánypárti indítványt, miszerint a parlamenti képviselők üzemanyagkártyájuk terhére vásárolhassák meg az autópálya-matricát. Azaz ne kelljen nekik fizetniük a fizetőssé tett budapesti bekötőutakért és az M0-ásért.  

A DK szerint ez "felháborító cinizmus, amikor a fél ország amiatt háborog, hogy a Fidesz minden választási ígéretét megszegve ki kívánja terjeszteni az autópálya használatáért fizetendő díjat. (...) Teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a sürgősségi indítványt az LMP és az MSZP is támogatta" - írták. 

A DK azt kéri az MSZP-től és az LMP-től, hogy szavazzanak nemmel a javaslatra. "A DK, ahogyan tegnap is, úgy a mai napon is el fogja utasítani a kezdeményezést. Egyúttal megerősítjük, hogy a tervezet elfogadása esetén a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselői továbbra is saját pénzükből fogják megvásárolni az autópálya matricát" - zárul a közlemény. 

Az MSZP is közleményt adott ki a témában. A szocialisták nem írják, hogy nem kell nekik az ingyenút, pusztán azt, hogy ne szavazzanak most erről. "A képviselők juttatásai helyett az M0-s díjmentességéről szavazzon az országgyűlés" - írják.  Egyúttal kezdeményezik, hogy minden olyan útszakasz, amely eddig díjmentes volt, a jövőben se legyen díjköteles.