Népszavazást tartanának a vasárnapi zárvatartásról

2014.12.16. 14:31

Népszavazást javasolt a boltok vasárnapi zárvatartásáról a DK és a Vállalkozók és Munkavállalók országos szövetsége. A kezdeményezés támogatására, de attól függetlenül létrehozott Facebook-oldalnak néhány óra alatt több mint 2500 támogatója lett.

"Ez mindenki ügye. A DK és a VOSZ javasolt népszavazást, de mindenki álljon mellénk! Ebbe Orbán belebukhat" - írják az oldal elindítói. Vadai Ágnes, a DK alelnöke szerint a kormány erőszakosan akar beavatkozni az emberek magánéletébe, amikor meg akarja mondani, hogy mikor és hol vásároljanak, illetve, hogy mit csináljanak vasárnaponként. A vasárnapi boltbezárás nem jó a vásárlóknak, a gazdaságnak, a cégeknek és kereskedelemben dolgozóknak, jelentette ki.

Népszavazógép - Akarja-e, hogy zárva legyenek a boltok vasárnap?

A VOSZ vezetője, Demján Sándor már korábban bejelentette, hogy ha megszavazzák a törvényt a zárvatartásról, akkor népszavazást indítanak, és azt kérte, pártok ne vegyenek részt a kezdeményezésben, írja az MTI. Erre Vadai Ágnes kedden azt mondta, nyitottak arra, hogy az aktivistáik akár a VOSZ kérdéséhez gyűjtsenek aláírást. Szavai szerint azt szeretnék elérni, hogy minél nagyobb alkotmányos legitimációja legyen a kezdeményezésnek és ha azt látják, hogy van olyan szervezet, amely jobb kérdést tesz fel náluk, akkor a DK ahhoz a kezdeményezéshez fog csatlakozni.

A Financial Times hétfői cikkében azt írta: egy név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztviselő elismerte,

Ha holnap népszavazást tartanánk a kérdésről, elvesztenénk.

A lap emlékeztet: a változtatás nemcsak a vásárlói szokásoknak mond ellent, hanem az európai szabályozási tendenciáknak is.