Szijjártó aggódik, amiért az amerikaiak a korrupció ellen akarnak itt küzdeni

2014.12.16. 10:47

Magyarország szuverenitás szempontjából aggodalomra okot adónak tartaná, ha egy ország akciótervet akarna végrehajtani Magyarországon a kormánnyal való egyeztetés és az egyetértése nélkül - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben.

Az előzmény az, hogy Sarah Sewall, az amerikai külügyminisztérium egyik államtitkára a korrupcióellenes világnapon azt mondta, hogy " a távoli országokban is meglévő korrupciós gyakorlat az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket sértheti. Az Egyesült Államok nagykövetségei ezért Közép- és Kelet-Európa két tucat országában a korrupcióellenes küzdelmeket támogató akciótervek összeállításán dolgoznak."

Szijjártó Péter a fideszes Tuzson Bence napirend előtti felszólalására válaszolva közölte, hétfőn Sarah Sewallnak, az amerikai külügyminisztérium egyik államtitkárának beszéde miatt a magyar külügyminisztériumban konzultáltak az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivőjével. A miniszter közölte, az ügyvivőnek elmondták azt is, hogy nem tartanák helyesnek azt sem, ha egy ország azért támogatna civil szervezeteket, hogy azok nyomást gyakorolnának bármilyen ügyben egy másik ország demokratikusan megválasztott kormányára.

Szijjártó közölte azt is, hogy a kérdést felvetették hétfőn a Külügyek Tanácsának ülésén. Sarah Sewall nemrégiben arról beszélt: az Egyesült Államok nagykövetségei Közép- és Kelet-Európa kéttucat országában a korrupcióellenes küzdelmeket támogató akciótervek összeállításán dolgoznak.