Árpád
-2 °C
4 °C

Goodfriend a kitiltásról: A kormány kikérheti az információkat

HUS 5937
2014.12.17. 15:22

November 7-én Schiffer András levelet írt André Goodfriendnek, amiben azt kérte, tájékoztassa őt arról, hogy a kitiltási botrányban érintett személyek kapcsán

felmerült-e bűncselekmény elkövetésére történő előkészület, bűncselekmény gyanúja, illetve szervezett bűnözői csoportban vagy bűnszervezetben történő részvétel. Amennyiben igen, úgy az érintettek személyes adatai, illetve az eset körülményeinek leírása átadásra került-e a magyar fél nemzeti kapcsolattartó pontja számára?

Schiffer ezzel arra utalt, hogy Magyarország és az Egyesült Államok 2008-ban kötött egy olyan megállapodást, amely a bűncselekmények hatékonyabb megelőzése és leküzdése érdekében az együttműködés fokozásáról szólt. A megállapodás szerint a felek megkeresés hiányában is átadhatják a másik fél megfelelő nemzeti kapcsolattartó pontja számára azokat a személyes adatokat és körülményeket, miszerint az érintett bűncselekményt fog elkövetni, vagy elkövetett.

André Goodfriend amerikai ügyvivő Schiffer Andrásnak írt válaszában azt írta, hogy ahogy azt már a kormánynak és a médiának is jelezte az USA külügyminisztériumának adminisztratív jellegű intézkedése nem bűncselekménnyel kapcsolatos, vagyis nem büntetőjogi eset – tehát Amerikában nem indul bírósági eljárás a kitiltottak ellen. (Ettől függetlenül az Egyesült Államok még feltételezheti, hogy a kitiltottak érintettek bűncselekményekben, hiszen Goodfriend korábbi nyilatkozata ezt sejteti.)

Mint Schiffernek írja, a 7750-es elnöki kiáltvány az elnöki rendeletek közé tartozik és az amerikai közigazgatás és kormányhivatalok tevékenységét írja elő.

Goodfriend ismét leszögezte, hogy a kitiltásban érintett személyeknek vízumért kell folyamodniuk, és az eljárás során a korrupt cselekedetekkel kapcsolatos körülményeket az ügyintéző áttekinti, a vízumügyek részletei ugyanakkor bizalmasak.

Azon információ jelentős része, amely alapján a beutazás megtagadásra került, illetve a korrupt cselekmények körülményeit képezik a Magyar Kormány számára egy ideje elérhetőek. Amennyiben a birtokukban levő információ áttekintését követően a magyar kormány arra a következtetésre jut, hogy bűncselekmény kivizsgálására sort kell keríteni, és ehhez a vízumügyletekkel kapcsolatosan konkrét információt igényel, az információt a kölcsönös jogi segítségnyújtási szerződés keretén belül kikérheti.

Schiffer és Goodfriend levélváltását az LMP-s politikus kirakta a Facebook-oldalára, itt tekintheti meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?