Öreg gengszterek végnapjai jönnek, Áder kegyeltje sem ússza meg

2014.12.17. 11:11
Szép lassan, de megbosszulja magát a kilencvenes évek: ismét elfogta a rendőrség Tanyi Györgyöt, a hírhedt nehézfiút, de rászállt a hatóság a Portik-ügy koronatanújára, a maffiaperben elítélt Radnai Lászlóra is, akinek nemrég éppen Áder János államfő adott kegyelmet.

A végéhez közeledik a hazai szervezett bűnözésben már évek óta érezhető „rendszerváltás”, a nyolcvanas, de főleg a kilencvenes évek nagy túlélői, hírhedt gengszterei kezén kattan a bilincs. Kedden délelőtt a Radnai László érdekeltségébe tartozó rózsadombi autókereskedéshez vonultak ki a rendőrök, a kereskedést lezárták, se ki, se be nem engedték az embereket. A hír gyorsan terjedt az alvilágban, de keveseket lepett meg. Régóta beszédtéma az éjszakában, hogy a kilencvenes évek eddig részben megoldatlan alvilági leszámolásaiban folyó büntetőperek koronatanúja, Radnai László sem ússza meg a felelősségre vonást. Kérdeztük a rendőrséget, hogy miért szálltak ki a rózsadombi autókereskedéshez, de egyelőre nem válaszoltak. Az éjszakában kétféle verziót hallani: az egyik szerint egy bűnszövetségben elkövetett csalásos ügyben vették most elő Radnaiékat, amiért a Németországból a kereskedésbe hozott autóknak nem fizették a törlesztőrészleteit, de vannak, akik szerint lopott parfümök miatt kerültek a hatóságok látókörébe. Bárhogy is van, az biztos, hogy az autókereskedést már nyáron figyelték, fotózták a rendőrök. Vagy valamelyik másik hatóság. 

Áder kegyeltje sem ússza meg?

Az, hogy Radnaira rászálltak, nem jelentéktelen. Az ősz hajú, alacsony férfi a kilencvenes években az alvilág kedvenc autókereskedése, a Conti-Car egyik tulajdonosa volt, és bár a nevét több súlyosabb bűncselekménnyel is összefüggésbe hozta a sajtó, nem indultak ellene eljárások. 2004-ben azonban fordult a kocka, és hirtelen ő lett az ország első számú keresztapája, amikor a kecskeméti maffiaperben súlyos büntetést mértek ki rá és társaira: ő 12 év fegyházat kapott, amiért társaival meg akarta öletni az egyik riválisukat. Az ítélet úgy szólt, hogy még feltételesen sem jöhet ki a börtönből, amíg le nem üli a 12 évet, ezért is volt meglepő, amikor idő előtt szabadult. Hivatalosan ezt a megromlott egészségével magyarázták, de mindenki tudta az alvilágban, hogy ez csak duma, és Radnait azért engedik ki, mert alkut kötött: ha beszél a kilencvenes évek gyilkosságairól, azaz vallomást tesz, akkor szabadulhat. 

2004-ben azonban a kocka, és hirtelen Radnai László lett az ország első számú keresztapája, amikor a kecskeméti maffiaperben súlyos büntetést mértek ki rá és társaira.További képekért kattintson!
2004-ben azonban a kocka, és hirtelen Radnai László lett az ország első számú keresztapája, amikor a kecskeméti maffiaperben súlyos büntetést mértek ki rá és társaira.

További képekért kattintson!
Fotó: Index archív

Radnai vallott is, főleg Portik Tamásra, az addig érinthetetlennek tartott maffiózóra, akit nem sokkal később látványosan el is kapott a rendőrség. A vallomások pedig szépen kiszivárogtak, a kormányközeli Pesti Srácok nevű oldalon az elmúlt években futószalagon jöttek le ezek a dokumentumok. De Radnai nemcsak Portikra vallott, hanem az Energol másik két vezetőjére,  az alvilágban csak Brazil gúnynéven ismert férfira és Drobilich Gáborra. Drobilich ellen semmilyen eljárás nem indult emiatt, csak tanúként hallgatták ki, de Brazilt nemrég letartóztatták, igaz, őt is egy teljesen más ügy miatt. A Portikék ellen valló Radnainak pedig jutalomból nem kellett visszamennie a börtönbe, mivel Áder János nemrég kegyelmet adott neki.

Parfüm vagy autó, igazából tökmindegy

A Portik-ügy a politikának is kapóra jött, és a mai napig terítéken van, Portik a kétezres elején ugyanis bőven kavart annyit az alvilág és a politika határmezsgyéjén, hogy legalább egy kicsit mindenki szaros legyen, aki valaha is találkozott vele. 

Amikor Radnai 2012-ben szabadult, az éjszakai életben sokan újra rettegni kezdték a nevét. Ismét megjelentek körülötte azok a nálánál fiatalabb kemény legények, akik még a kétezres évek elején mellette voltak. Így például az az M. Richárd, akit a kétezres évek közepén még a később tényleges életfogytiglanra ítélt Magyar Róbert akart likvidáltatni.

Persze voltak az éjszakában olyanok, főleg az idősebb bűnözők, akik már Radnai szabadulása után érezték, hogy a bűnbánó maffiózó királysága sem lesz hosszú életű – a keddi rendőrségi kivonulás mindenesetre most őket igazolja. De leginkább azt, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években még vígan éldegélő bűnözőgeneráció keresztet vethet magára. Az érdekbarátságok megkoptak, mindenki menti a bőrét, és sorra születnek a vallomások. Most már Portiktól sem kell félni, mert szinte kizárt, hogy előbb-utóbb szabadlábra kerülne. Talán már ő is érzi, hogy nincs mit vesztenie, ennek is tudható be, hogy míg két éve elképzelhetetlen volt, hogy politikusokról beszéljen nyilvánosan,legutóbb Rogán Antalt hazugozta le

A fogathajtó merénylői?

És aznap, amikor Radnaira rászálltak a zsaruk, az éjszakai élet egy másik legendás alakját, Tanyi Györgyöt őrizetbe vették. A kilencvenes években és a kétezres évek elején még rettegett Tanyi nem először került rendőrkézre, de most tényleg rosszul áll a szénája. Őt és testvérét is azzal gyanúsítják, hogy 1996-ban részt vettek a Lakatos Csaba fogathajtó bajnok elleni gyilkossági kísérletben. 1996. november 13-án a Kerepesi úti ügető melletti területen ismeretlenek több lövést adtak le Lakatosra, aki túlélte a merényletet, de a rendőrség nem tudta elfogni a tetteseket. A gyanú szerint a gyilkossági kísérlet mögött is Portik állhatott, akinek ebben az időszakban Tanyiék is „dolgoztak”. Az biztos, hogy ebben az ügyben is vannak vallomások, méghozzá Tanyiék ellen. 

De az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egykoron nagy lábon élő gengszterek mára már anyagilag is megfeküdtek. Az, hogy Portik egy dúsgazdag vállalkozó, legalább akkora legenda lett a kétezres évek végére, mint Tanyi ereje. A valóság az, hogy mire Portikot letartóztatták, a vállalkozó már messze nem volt olyan erős anyagilag, mint pletykálták róla, ahogy az egykori energolos társai sem. Tanyi pedig mára már régen elvesztette az éjszakai életben betöltött pozícióját, igazából mindenhonnan kiszorult. És ugyan Radnainál úgy tűnt, a szabadulása után erősödni kezdett, a keddi rendőrségi kivonulása is bizonyítja, hogy ez a királyság milyen rövid életű tud lenni.