A Jobbik nyilvánosságra hozza minden képviselője családtagjainak vagyonnyilatkozatát

2014.12.18. 11:28

A Jobbik valamennyi képviselője nyilvánosságra hozza a vele egy háztartásban élő családtagok vagyonnyilatkozatát januárban - közölte Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője, aki felszólított minden politikust, hogy tegyék meg ők is ezt.

Szilágyi emlékeztett rá, hogy az elmúlt időszakban sorra derültek ki olyan esetek, amikor politikusok feleségükre, gyermekükre íratva próbálták "eltüntetni" vagyonukat. Mint ismert, nemrégiben Kósa Lajosról derült ki, hogy feleségének százmilliós lakása van, Lázár Jánosról pedig, hogy lakást és földet vett fiainak. Szilágyi külön kitért Simon Gáborra, az MSZP volt elnökhelyettesére is, aki "súlyos 100 milliókat" tudott elfedni.

Szilágyi György felszólított minden politikust, hogy tegyék ők is nyilvánossá családtagjaik vagyonnyilatkozatát. Mint mondta, akinek nincs takargatnivalója, megteheti.

A Jobbik országos elnöksége döntött arról is, hogy nemcsak a parlamenti képviselőinek kell ezt megtenniük, hanem minden önkormányzati, közgyűlési képviselőjüknek is, amikor majd leadják a vagyonnyilatkozatukat.

Hétfőn Rogán Antal az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz új vagyonnyilatkozati törvényt készít a tavaszi ülésszakra. Mint mondta, a javaslat nemcsak a parlamenti képviselőkre vonatkozik majd, hanem a politikai elit minden tagjára. Rogán nem tartotta kizártnak, hogy a törvényjavaslat érinti majd a politikusok hozzátartozóit is.

„A Demokratikus Koalíció támogatja a vagyonnyilatkozati rendszer jelentős szigorítását. A DK szerint a korrupció elleni harc első igazi lépése lehetne, ha a képviselők vagyonnyilatkozatai bárki számára elérhetőek lennének a világhálón, valamint ha az adóhatóság automatikusan vizsgálatot indítana az igazolatlan vagyonnal rendelkezők ellen. A DK szerint aki nem támogatja a kezdeményezést, az a közhatalmat vagyonszerzésre felhasználó, korrupt politikusokat támogatja." − írja közleményében a DK.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az indexnek elmondta: ő már két héttel korábban is arról beszélt, hogy a Demokratikus Koalíció a legteljesebb nyilvánosságot szeretné a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban, „mert nem tartjuk helyesnek, ha a politikusok családtagok, feleségek, gyerekek mögé bújtatják el az esetleges vagyongyarapodásukat".

Megkérdeztük az MSZP-t is, tőlük azt a választ kaptuk: 

Az ezzel kapcsolatos önálló képviselői indítványt az MSZP mind a bizottságban, mind a plenáris ülésen támogatta.