Államosítják a gólyatáborokat is a sorozatos botrányok után

DCIKA20050901012
2014.12.18. 16:59 Módosítva: 2014.12.18. 17:25

A botrányok után – az Index pár napja írt a harmadik olyan esetről, amikor egy gólyatáborban erőszakoltak meg egy lányt – jövőre már nem külső cégek, hanem az egyetemek saját vállalkozásai szervezik a gólyatáborokat, és tisztázzák a felelősségi köröket. Palkovics László felsőoktatási államtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta: várhatóan már februárban megszavazzák azokat a módosításokat, amelyek rendezik a hallgatói önkormányzatok (HÖK) felelősségvállalását és az egyetemi, főiskolai rendezvények szervezését.

A HÖK-öket összefogó Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségén (HÖOK) belül több munkacsoport alakult, amik más ügyek mellett az egyetemi rendezvényszervezés mostani gyakorlatát és az átalakítás lehetséges irányait is elemzik. „Áttekintjük a rendezvényszervezés területét, azon belül a gólyatáborok szervezését is. Foglalkozunk a felelősségi körök kérdésével, a minőségbiztosítással és egy külön blokkban egy etikai charta kidolgozása is folyik" – mondta az Indexnek Gulyás Tibor, aki januártól lép hivatalba a HÖOK új elnökeként.

A hallgatói önkormányzatok természetesen megmaradnak, sőt részt is fognak venni a gólyatáborok szervezésében, hangsúlyozta Gulyás. Felülről ezután sem fognak beleszólni abba, hogy ki és hogyan szervezze meg a gólyatáborát, csak azt szeretnék, hogy az egyetemek egységes elvek és világos felelősségi viszonyok mellett tegyék ezt.

Ehhez felhasználják az oktatási biztos most készülő jelentésének anyagát is. Aáry-Tamás Lajos az egyetemek gólyatáborairól tett fel kérdéseket több intézménynek, és ezeket a válaszokat összesíti éppen.

A gólyatábori botrányok után vált igazán éles kérdéssé az, hogy ki és milyen szinten vonható felelősségre az ott történtek miatt. Nagyobb rendezvényeket, koncerteket, bálokat, gólyatáborokat ma a hallgatói önkormányzat (HÖK) kezdeményezésére általában külső cégek szervezik meg az egyetemeknek. Ez érthető, hiszen a HÖK-nek nincs engedélye szeszesitalt árusítani, vagy egy többszáz fős sátrat építeni. Ezekkel a cégekkel azonban a HÖK nem tud szerződni, mivel nem jogi személy. A szerződéseket tehát a rektor vagy a gazdasági vezető, mostantól a kancellár írja alá. 

Probléma esetén a HÖK papíron semmiért nem felelős, nem is lehet elővenni, csak a cég vezetőjét vagy éppen a rektort.

Körösparti Péter, a HÖOK leköszönő elnöke szerint a szabályozás abba az irányba halad, hogy a jövőben az egyetemek saját rendezvényszervező cége szervezze a gólyatáborokat és más eseményeket. Ha ezeknek a cégeknek az egyetem lenne a tulajdonosa, akkor Körösparti szerint a felelősségi viszonyok is sokkal egyértelműbbek lennének, és a felelősség is ott jelentkezne, ahol a döntések születnek.