Natália
1 °C
7 °C

Jobboldali értelmiségiek szabadulnának a kormány nyerészkedőitől

2014.12.18. 09:08

A csütörtöki hetilapokban erőteljes üzengetések olvashatóak a jobboldali közéleti szereplők között. A Figyelőben Lázár János olvasott be Pokorni Zoltánnak és többi kritikus fideszes „politikai veteránnak”, míg a Heti Válaszban több jobboldali értelmiségi, köztük Jókai Anna író, illetve Vizi E. Szilveszter volt MTA-elnök jelezte, hogy elégedetlen számos kormányzati intézkedéssel, illetve azokkal a fideszes vezetőkkel, akik nem tudják igazolni, honnan van a vagyonuk.

Jókai Anna a következőket mondta:

 • Van, aki azért van a hatalom közelében, hogy a helyes irányba vigye az ügyeket. De vannak, akik azért, mert ott a pozíció, a pénz.
 • A gond az, amikor a vagyonnyilatkozatból nem látszik, honnan volt a pénz.
 • Azzal sem tudok mit kezdeni, amikor az a válasz, hogy a család segített, mert ez nehezen bizonyítható. (Jókai nem mondja ki, de Lázár János és Szijjártó Péter is családi összefogással magyarázta a hirtelen ingatlanszerzését.)
 • Ha politikai vezető lennék, igyekeznék megszabadulni a nyerészkedőktől. Mindenkinek van egy titkos listája, nekem is, de el nem árulnám.

Vizi E. Szilveszter azt mondta:

 • És hogy kitől vagy mitől kellene megszabadulni? Azoktól, akik elvesztik a mértéket, a jó ízlést. Egyértelmű, hogy a korrupció legapróbb gyanújára is fényt kell vetni.
 • Annyi felesleges hibát vétenek (a kormánypártiak), hogy azokat a magyar értelmiség már nehezen tolerálja. Vannak ügyek, amelyekben nem relevánsak a politikai oldalak. 

Vizi E. Szilveszer, Jókai Anna, illetve a közös interjúba beszálló Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök néhány aktuális kormányzati tervről, döntésről is elmondja erősen kritikus véleményét.

Drogteszt:

 • Ha egyszer butaság a drogteszt ötlete, akkor az butaság, függetlenül attól, melyik oldalon állunk. A drogteszt buta, előkészítetlen, a szakértők megkérdezése nélkül bedobott ötlet. (Vizi E. Szilveszter)
 • Itt van ez a jóravaló, rokonszenves fiatal politikus, Kocsi Máté. Én sem értem, ezt miért találta ki. (Jókai Anna)

Vasárnapi boltbezárás:

 • Fontos, hogy senkit se kötelezhessenek vasárnapi munkára, aki pedig vállalja, tisztességesen fizessék meg. (Jókai Anna)
 • Minek ebbe most belenyúlni? (Vizi E. Szilveszter)

Egyházügyi törvény:

 • Megint a semmiből felépíteni egy új egyháztörvényt, amelyet valamilyen szűk csoport állít össze, furcsa magatartás. (Vizi E. Szilveszter)
 • A kormány sajnos gyakran úgy alkot törvényeket, mintha mindaz, amit évtizedeken át a szakértők kitaláltak, fabatkát sem érne. (Kocsis Fülöp)

A Professzorok Batthyány Köre is elégedetlenkedett

Néhány nappal ezelőtt a konzervatív Professzorok Batthyány Köre is kritizálta a kormány több döntését és egyes fideszes vezetők vagyonosodását.

A közéleti szereplők ne csak azzal mutassanak példát, hogy ügyelnek az írott jogszabályok betartására, és becsületesek, hanem azzal is, hogy életvitelük ne legyen hivalkodó, és nagyobb nyíltságot tanúsítsanak, ha a közvélemény ezt várja el tőlük.

 A három értelmiségi azt azért hangsúlyozza, hogy a kormányért és nem ellene haragszanak, és kijelentéseikkel nem szeretnék „az anarchista ellenzék szekerét tolni. Szerintük ugyanis nincs alternatívája a mostani vezetésnek. Vagyis belülről kell javítani a rendszert.

Érdekes, hogy a Heti Válasz újságírója erre az interjúban felveti a következő párhuzamot:

Nem olyan kicsit, mint amikor a nyolcvanas években azt mondták maguknak a párttagok, hogy hát nincs más, ezt kell reformálni belülről?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?