Orbán tudtával fenyegette Lázár a kibeszélőket

D NOE20130705033
2014.12.18. 14:42
Fideszes vezető ilyen nyíltan még nem fenyegette meg kritikus párttársait, mint Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek a Figyelőben megjelent interjúját több fideszes is vízválasztónak tartja. Szerintük nem Lázár egyszemélyes akciójáról van szó: a miniszter gondosan egyeztette Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a nyilvánosság előtt keményen nekimegy Pokorni Zoltánnak, Kövér Lászlónak, és üzen minden kritikusnak.

Lázár János történelmet írt a Fideszben. 

Nyíltan, kivégzést emlegetve még sohasem fenyegette meg Fidesz-alelnök a párt vezetőségének más tagjait.

Lázár János Pokorni Zoltán alelnöknek és Kövér László választmányi elnöknek, házelnöknek a Figyelőnek adott interjújában üzent, hogy szerinte rossz úton járnak, és veszélyt jelentenek a Fideszre, ha a többiek vagyonosodását kritizálva nyilatkozgatnak.

A miniszter szerint a párt két „politikai veteránja" ezzel csak magát gyöngíti vagy végzi ki.

Pokorni három hete, a Hír TV egyik műsorában beszélt arról, hogy az amerikai korrupciós vádak miatt már nem fér bele, hogy egyes kormánypárti politikusok drága utazásokra menjenek, vagy sokmilliós házat építsenek, visszafogottabb viselkedést várna el párttársaitól. Ezzel kiszabadította a szellemet a palackból. Pár nap múlva nyilvánosan is egyetértését fejezte ki Kövér László házelnök, illetve Gulyás Gergely, a parlament alelnöke is.

A mostanában egyre kevésbé átlátható vonalvezetésű pártban, amely a netadó és a kormányközeli személyek amerikai kitiltási botránya után óriási népszerűségvesztést volt kénytelen elkönyvelni, eddig nem mutatkoztak komolyabb repedések a vezérkar összetartásában. Még a Simicska Lajos és Orbán Viktor között kirobbant háborúskodás után is viszonylag intaktnak mutatta magát a párt. Többen megesküdtek, a milliárdos vállalkozó, akinek korábban jelentős befolyása volt a kormányoldalon, nem tud zavart okozni a pártszervezetben.

Nem generációs a konfliktus

Ezért okozott hatalmas meglepetést az a durva hangnem, amit Lázár János a csütörtöki nyilatkozatában használt. De ami még meglepőbb volt:

a sajtóban beszélt arról, hogy törés van a párt vezetésében.

Különféle személyi ellentétekről – legtöbbször olyanokról, amelyekben Lázárnak is része volt – eddig is lehetett hallani, de azokat nem teregették ki a nyilvánosság elé. A Lázár-interjúból kirajzolódó belső törésvonalról azonban még csak nem is suttogtak a pártban, sőt eddig Lázár és Kövér esetleges konfliktusáról sem lehetett hallani. A miniszter szavaiból viszont az tűnik ki, néhány fiatalabb fideszes társával ellenszenvet érez az idősebb fideszesekkel szemben. Történetesen pont azokkal szemben, akik urizálás miatt megintették.

Lázár a következő két szemben álló csoportot generációs alapon különböztette meg az interjúban:

  • Harmincas-negyvenes generáció: Lázár János, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Giró-Szász András, illetve a tanácsadó Habony Árpád
  • Politikai veteránok: Pokorni Zoltán, Kövér László

 

Lázár generációs logikája azonban néhány ponton megbicsaklik. 

Az interjúban például nincs szó a Fidesz legnagyobb veteránjáról, a pártelnökséget betöltő Orbán Viktorról.

Emellett Kósa Lajos alelnök is a pályafutása alapján egyértelműen a párt veterán politikusai közé tartozik, viszont az elmúlt hetekben nyilvánosságra került ügyei (a felesége budapesti háza, az új-zélandi útja) miatt őt is érintették Pokorni urizálásról szóló megjegyzései. És szintén nem generációs szembenállásra utal, hogy a fideszes vezetők vagyonosodását szintén kritizálta a Kövérhez közel álló Gulyás Gergely, aki pedig igazán nem nevezhető veteránnak. Lázár ki is hagyta a kategorizálásból.

Pokorni kihúzta a gyufát

Fideszes politikusok azt mondták az Indexnek,

Pokorni azzal húzta ki nagyon a gyufát, hogy tévés nyilatkozatával felrúgta a több mint tíz éve működő belső szolidaritást.

Eddig ugyanis a vezetés tagjai mindig megvédték egymást, vagy legalábbis nem kritizálták a megtámadott/meggyanúsított/bajba került társukat. Az urizálós kritika viszont hirtelen nagyon sokakat érintett érzékenyen. Pokorni ázsiója a párt egy részében óriásit zuhant. Előkerültek például olyan vádak is, hogy kihúzta magát a 2014-es kampányból, hogy nem fektetett energiákat a pártépítésbe, és a XII. kerületbe visszavonulva élvezi a fideszes háttér adta előnyöket.

A polgármesterségbe visszahúzódó Pokorni valójában nem igazán nagy belső ellenfél Lázárnak, az egykori pártelnök már évek óta partvonalon van. Pokorni nem sokkal az interjú nyilvánosságra kerülése után már reagált is, finoman helyre tette alelnöktársát.

Nem szólalt meg viszont Kövér László. Fideszes forrásaink szerint a Pokorninak való beszólásnál („hátbatámadás”) sokkal érdekesebb, hogy Lázár a pártvezetésben is aktív Kövér Lászlónak is nekiment. Köztük eddig semmilyen konfliktusról nem érkezett hír. Ezért a legfontosabb szempont az interjú értelmezésekor, hogy vajon Orbán Viktor áll-e Lázár kemény hangvételű nyilatkozata mögött.

Orbán tudtával vágott vissza Lázár

Fideszes forrásaink szerint az interjú nem tekinthető Lázár egyszemélyes akciójának. Ahogy egyikük fogalmazott: Lázár a legnagyobb veterán, Orbán Viktor tudtával, és beleegyezésével kezdett bele a belső háborúba.” Többen biztosra veszik, hogy 

a Miniszterelnökséget vezető miniszter gondosan megbeszélte Orbánnal az akciót, amely átgondolt műveletnek tűnik.

A heves vérmérsékletű Lázár ugyanis többek szerint nem várt volna három hetet egy sima visszavágásra. Ráadásul a csomagolás is, amely generációs alapon húz frontvonalat a kritikus hangvételű vezetők és a rolexes, guccis fiatal generáció közé, módosítja az ellentétek eredeti tartalmát.

Információink szerint Pokorni személyesen is találkozott az elmúlt három hétben Orbán Viktorral, de a HírTv-s beszólásról nem tett említést a miniszterelnök. A Blikknek adott interjúban viszont a miniszterelnök lényegében megvédte az urizálással vádoltakat. „Szerintem az urizálásnak soha nincs itt az ideje, (Pokorni) Zoltán pedig félreérti a helyzetet. Ez nem urizálás. (...) Ez egy plebejus párt, de én nem akarom ebből a kormányzásból kirekeszteni azokat a fiatalokat, akik jómódú családból származnak. Az urizálás az, amikor valaki magamutogató. Ezek az emberek nem azok.”

Ezért több, az Indexnek nyilatkozó fideszes politikus úgy véli, Lázár egy előre egyeztetett, többszereplős terv alapján figyelmeztette most Pokornit, illetve ezen a konkrét eseten túl mindenkit, aki nyílt kritikát fogalmaz meg a kormány jelenlegi politikájával szemben.

Eddig nem volt nyílt háborúskodás a Fideszben

Az elmúlt 25 évben is volt persze feszültség és szembenállás a pártban, ezek jellemzően azonban szakpolitikai viták vagy egyéni kritikák voltak, amelyekre a Fidesz vezetése sosem reagált nyíltan, pláne fenyegetően:

  • Ángyán József volt fideszes képviselő és államtitkár többször nyíltan bírálta a kormány politikáját, majd a Fideszt maffiának is nevezte. A pártból távoznia kellett, de egyszer sem kapott nyílt fenyegetést a Fidesz vezérkarától.
  • Pokorni Zoltán négy éven keresztül kritizálta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt, vagyis így a kormány oktatáspolitikáját. Még azt is megengedhette magának, hogy ne szavazza meg a köznevelési és felsőoktatási törvényeket. Orbántól vagy Lázártól akkor nem kapott nyílt válaszokat, az oktatási bizottság vezetését is megtarthatta.
  • Emlékezetes, hogy a 2006-os választás után több fideszes is kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorra szemben, felvetve a felelősségét a vereségért. Akkor sem küldött nyílt választ a Fidesz vezetése. A Magyar Nemzetben jelentek meg publicisztikák ismeretlen, beazonosíthatatlan szerzőktől, amelyek bár egyértelmű üzenetek voltak Pokorni Zoltánnak (Egei Antal: Pokorni Zoltán birodalmat épít), vagy Áder Jánosnak (Horváth Zsolt: Schmidt Mária ante portas?), a belső ellentétet és harcot nem tette nyilvánossá.
  •  A 2014-es évet végigkísérő jobboldali belső harc, Orbán Viktor és Simicska Lajos küzdelme is jobbára a színfalak mögött zajlott. Habár számtalan jel tette egyértelművé a szembenállás létezését (Simicska-embernek számító kormánytagok lefokozása, eltávolítása; Simicska bejelentkezése a veszprémi időközi választásokra), nyilvánosan keveset árulnak el fideszesek erről a csatáról. Deutsch Tamás például azt állította, hogy ez a harc nem is létezik.