Lázár János: Pokorni Zoltán jelenti az igazi veszélyt a Fideszre

2014.12.18. 07:27

Négyoldalas nagyinterjút közölt a Figyelő Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki az állami bankokról, magyar–orosz viszonyról, paksi szerződésről, vasárnapi nyitva tartásról is beszélt a lapnak.

Az interjú kétségtelenül legérdekesebb része viszont az, hogy Lázár elég élesen visszaszólt Pokorni Zoltánnak, a Fidesz másik alelnökének, aki nemrég a fideszesek urizálását kifogásolta, alig félreérthetetlenül utalva a drága karórát viselő Lázár Jánosra. (Pokorni kijelentése után került nyilvánosságra, hogy Lázár 60-70 millió forintos luxusingatlant vett a fiának.) 

Fideszes politikus így még nem üzent fideszes párttársainak, mint Lázár János. Lázár kijelentései ráadásul nemcsak Pokorninak, hanem más idősebb Fidesz-politikusoknak, például Kövér Lászlónak is szólnak.

Íme, az erősebb, Pokorni Zoltánnak szóló kijelentések Lázártól, szó szerinti idézetek következnek:

  • Pokorni Zoltán nyilatkozatát hátbatámadásnak tekintem. Olyan támadásnak, amelyet egy politikai veterán intézett a csatasorban elöl állókkal szemben. Giró-Szász Andrást, Rogán Antalt, Szijjártó Pétert és engem talált meg vele. 
  • A legsúlyosabb hibák közé sorolom a politikában, ha valaki hátba támadja az első sorban harcolókat.
  • A Fideszre nem a kormányzati döntések negatív társadalmi következményei jelentik a legnagyobb veszélyt (...). Az igazi bajt az jelenti, ha a törzsszavazóink, a saját politikai véleményformálóink vagy meghatározó politikusaink bizonytalanodnak el vagy fordulnak ellenünk.
  • A megjegyzésben benne van az is, hogy a politikai veteránok elszánták magukat a harmincas-negyvenes generáció megrendszabályozására. Ami nem méltányos, sőt az a meggyőződésem, hogy helytelen.
  • A Fidesz szempontjából életveszélyesnek tartom ezeket a belső vitákat: nincs valós tartalmuk, ugyanakkor álszentek, jópofizók, bűnbakkeresők.
  • Rossz úton jár, aki az egyéni népszerűsége érdekében szembefordul a saját pártjával, szövetségeseivel.

Lázár János azt is mondta, hogy nem azt állítja, hogy Pokorni Zoltán vagy Kövér László szivárogtatta ki a nyilvánosság elé a fideszes politikusok vagyonosodásáról szóló dolgokat. Azt viszont kijelentette, hogy „egy politikai akció része”, ha egy politikai veterán a nyilvánosság előtt tesz kritikát.

Lázár egy sejtelmes fenyegetést is tesz Pokorni és a párt más idősebb politikusai felé.

Jól gondolja meg egy politikai veterán, akár személyes sértődöttségből, akár politikai megfontolásból, hogy bennünket milyen mértékben gyöngít meg, mert azzal saját magát gyöngíti vagy végzi ki.

Az interjúban Lázár arról is beszél, hogy Giró-Szász, Rogán és Szijjártó védelmét is felvállalja. Sőt, Habony Árpádét is, akit szerinte szintén erősen lőnek mostanában. Habonyról azt mondta Lázár, hogy bár nincs szerződése a Miniszterelnökséggel, ő és más fideszes politikus is konzultál vele, és kifejezetten jó politikai stratégának tartja.

A kérdésre, hogy van-e még mód kihátrálni a Paks II. beruházásból, az oroszokkal kötött hitelszerződésből, Lázár János úgy válaszol:

Ez nem cél, de megvan a lehetőség a kihátrálásra, aminek azonban a költségeit is viselnünk kell... a hitelszerződéssel nem kötöttük meg a kezünket, az bármikor kicserélhető.

Az MKB egy szétlopott bank volt

Lázár az interjúban arról is beszél, hogy a két osztrák pénzintézettel, az Erstével és a Raiffeisennel is tárgyalásokat folytat a kormány „stratégiai együttműködésről, illetve az állami hitelintézeti portfólió kibővítéséről. Arról is beszélt, hogy a kormány azt szeretné, ha megfelelő banki finanszírozás, jó és olcsó hitelek lennének az országban, ezért hajlandóak leülni tárgyalni a bankadó csökkentéséről. 

Az MKB-t és a Budapest Bankot három év alatt transzparens módon értékesíteni szeretné a kormány, ennyi idő alatt készülhetnek fel a vevők. Az MKB kapcsán pedig úgy fogalmazott:

Az MKB tökéletes példa arra, hogy állami tulajdonos nélkül is el lehet úsztatni egy pénzintézetet, ha a menedzsment nem áll a helyzet magaslatán. Az egy rosszul vezetett, szétlopott bank volt.