Judit
3 °C
7 °C

Orbán Ukrajnába megy

2014.12.19. 16:41

Magyarországnak mint szomszédos országnak politikailag és gazdaságilag is stabil, erős Ukrajnára van szüksége - mondta Kijevben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A magyar és az ukrán külügyminiszter, Pavlo Klimkin külügyminiszterrel megbeszélésén Magyarország felajánlott 100 ezer eurót annak a NATO-alapnak a működéséhez, amelynek célja, hogy Ukrajna megerősíthesse kibervédelmi képességeit.

„Készen állunk arra, hogy 20 sebesült ukrán katonát lássunk el magyar egészségügyi intézményekben" - mondta Szijjártó, aki hozzátette, a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködés újradinamizálása érdekében Magyarországon az a döntés született, hogy a magyar Eximbank ismét finanszírozza az Ukrajnába irányuló magyar exportot. "Döntöttünk arról is, hogy az említett pénzintézet készen áll olyan ukrán állami beruházások finanszírozására, amelyekben magyar vállalatok is részt vesznek" - tette hozzá. . 

Magyarország 21 fővel vesz részt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójában, amelynek működéséhez további 100 ezer euróval járult hozzá.

Magyarországnak mint Ukrajnával szomszédos országnak az az érdeke, hogy az országban kirobbant válság minél gyorsabban, tárgyalásos úton rendeződjön. „Szükséges továbbá, hogy Ukrajna a lehető leggyorsabban hajtsa végre azokat a strukturális reformokat, amelyeknek nyomán politikailag és gazdaságilag is meg tud erősödni" - tette hozzá.

„Szakértőket bocsátunk az ukrán kormány rendelkezésére az államigazgatási reform, a decentralizáció és az európai uniós jogharmonizáció területén" - mondta.

Fel kell gyorsítani a határátlépést, ezért megkezdték az előkészületeket a közös határellenőrzés megteremtésére, az ukrán külügyminiszter elmondta, hogy új átkelőt kívánnak a közeljövőben létrehozni a magyar-ukrán határon.

    "Magyarország támogatja, hogy az Európai Unió és Ukrajna között a vízumpárbeszéd felgyorsuljon, és kézzel fogható eredmények szülessenek még a jövő májusban Rigában megrendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozó előtt" - emelte ki a magyar miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy egyeztetés alatt áll Orbán Viktor miniszterelnök kijevi látogatása, amelyre a tervek szerint legkésőbb tavaszig sor kerülhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?