Elvette Demján fegyverét Szepessy Zsolt

2014.12.20. 08:59

Négy, a vasárnapi nyitva tartás témakörét érintő kérdést nyújtott be Szepessy Zsolt volt monoki polgármester a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), írja a Népszabadság. Ez azt jelenti, hogy most 30 napig, amíg az NVB dönt a kérdések sorsáról, senki más nem nyújthat be ebben a témában népszavazási kérdést, így a Demján Sándor által vezetett Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) sem.

Szepessy, aki jelenleg az Összefogás Párt elnöke, korábban monoki polgármester volt, négy kérdést nyújtott be a témában: megkérdezné, hogy egyetértenek-e a választók azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva, illetve zárva legyen, valamint, hogy vasárnap minden "multi"zárva legyen, illetve ennek az ellentettjét is.

A parlament a héten fogadta el a KDNP törvénytervezetét a boltok vasárnapi zárva tartásáról. A VOSZ még korábban, a DK pedig aznap bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek a témában. Erre Szepessy kérdései miatt 30 napot kell várniuk, akár elutasítja, akár elfogadja a kérdéseket az NVB.

A népszavazás egyébként valószínűleg nem lenne sikeres - mondta a Blikknek Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint csak akkor mozdítana meg tömegeket a szavazás, ha a törvény márciusi bevezetése után bebizonyosodna, hogy tényleg rosszul járnak a vásárlók és sok eladó veszíti el a munkáját.