Ajándékosztás + gulyás + MSZP-elnök = ?

2014.12.20. 16:17
Két hónap múlva tartják az időközi választást Veszprémben, ahol eldől, hogy megőrzi-e a Fidesz a kétharmados többségét a parlamentben. Az MSZP-sek, úgy tűnik, már karácsony előtt beizzították a kampányt: ajándékcsomagokat és gulyást osztottak a pártelnök vezérletével. Gulyásleves mellett ennyiszer még nem hangzott el Simicska Lajos neve.

Ön szerint miért ment el az MSZP elnöke és elnökhelyettese éppen Veszprémbe ajándékcsomagokat és gulyáslevest osztani?

a., Mert a veszprémi szocialistáknál hagyomány a karácsonyi adománygyűjtés, és Tóbiás József elnök most személyesen is segíteni akarta ezt a szép kezdeményezést.

b., Mert az MSZP leszámolván a titkos bécsi bankszámlák és erzsébetvárosi ingatlanpanamák korszakával új időszámítást kezdett, amely az alapvető baloldali értékekről, a szegények támogatásáról szól, így nem is kérdés, hogy a párt első embere karácsonykor a rászorulókkal van.

c., Mert két hónap múlva Veszprémben időközi választást tartanak, és a kétharmad lebontásáról beszélő MSZP minden lehetőséget meg akar ragadni a kampányolásra.

Habár Tóbiás József az Indexnek az a., és b., válaszok mellett érvelt, mi azért a c., lehetőségre tippeltünk, amikor megnéztük, mit is csinál a karácsony előtti utolsó szombaton Tóbiás József elnök és Gőgös Zoltán elnökhelyettes a fontos időközi választás helyszínén.

Mint többször megírtuk, az MSZP újpesti győzelme után, elég komoly tétje lett a február 22-i veszprémi választásnak, amelyet Navracsics Tibor EU-biztossá válása miatt kell tartani. Ha a Fidesznek nem sikerül győznie, elveszíti a parlamentben a kétharmadot. A veszprémi körzet eddig biztos jobboldali terepnek számított, de a Fidesz esélyeit rontja a párt országosan csökkenő népszerűsége, Simicska Lajos esetleges indulása és nem utolsó sorban a baloldal meglepően összehangolt beállása egy független jelölt, Kész Zoltán mögé.

Az MSZP-elnök szavaira egy gyerek felsír

Az MSZP-sek azért nem bíznak mindent a független jelöltre, szombat délelőttre is terveztek egy kis pártimidzset építő eseménysort. Egy elég szokatlan sajtótájékoztatóval indítottak. Legalábbis  ritka, hogy gyerekkiáltás és sírás nyomja el egy pártelnök szavait, amikor a jövő évi költségvetést ostorozza.

Márpedig pont ez történt a veszprémi szocialista irodában, ahová a szevezők a kamerák kedvéért meghívtak pár rászorulót is családostul, kisgyerekestül. Nem volt mindennapi jelenet, hogy amikor Tóbiás kijelentette, hogy a kormány intézkedései az emberek munkahelyeit, a családok jövőjét veszélyeztetik, egy gyerek hirtelen felsírt.

Meg is kérdeztem egy csomagot boldogan átvevő anyukát, hogy nem érezte-e kiszolgáltatottnak magát amiatt, hogy néhány ajándékért cserébe egy MSZP-szegfű alatt kellett ülnie, és Tóbiás pártelnökkel kellett közös képen mosolyognia. A válasz szívszorítóan valóságos volt: a négy gyereke öröme és mosolya még azt is megéri, hogy egy kis politikai felhajtásban részt vegyen.

Gulyásosztás a kampány kézikönyv szerint

Az MSZP-sek amúgy hetek óta gyűjtötték ezeket az ajándékokat, amelyeket országszerte 80 településen osztanak szét. Gőgös Zoltán elbüszkélkedett azzal, hogy több ezer ajándékot gyűjtöttek, csak a múlt heti szocialista pártértekezleten 211 csomag jött össze. (Igaz, ennél mintha több szocialista lett volna a teremben.)

A sajtótájékoztató ideje alatt az MSZP-iroda előtt már a következő programpontra készültek: két bográcsban is rotyogott a gulyásleves, az MSZP-tagok piros kabátban keverték-kavarták a gőzölgő ételt, az odaérkező pártelnök lelkiismeretesen megkóstolta, és elismerően bólintott utána. Pontosan úgy, ahogy a kampány kézikönyvekben meg van írva.

A gulyásfőzésre, naná, befutott Kész Zoltán is. Remek alkalom volt ez számára, hogy találkozzon néhány éhes szavazóval, akikkel gulyásosztás közben lehet beszélgetni kétharmadról és Simicska Lajosról például.

Kész nem tart Simicskától

Kész azt mondta az Indexnek, hogy már most szinte minden idejét leköti a kampány, és igyekszik ellátogatni minden őt támogató párt és civil szervezet rendezvényére. Lazsálásra tényleg nincs idő: január 5-én ugyanis kezdődik az aláírásgyűjtés. Kész elárult néhány információt arról, hogy készül a februári megmérettetésre:

  • A kampány fő eleme: door-to-door kampányt szeretne folytatni a támogatóival, legalább kétszer személyesen is el akar látogatni minden a választókerületéhez tartozó településre, hogy elmondja, a jelenlegi rendszer lebontása az ő veszprémi mandátumával kezdődik.
  • Együttműködés a pártokkal, szervezetekkel: az aláírásgyűjtésben minden segítségre számít és megköszöni, azt még vizsgálják, hogy tart-e közös rendezvényeket, fórumokat pártpolitikusokkal.
  • Ellenfelek: mióta a Fidesz megnevezte a jelöltjét, azt tapasztalja, hogy a csapból is Némedi Lajos fideszes alpolgármester folyik. Simicska Lajos elindulására nem számít, Simicska bejelentkezését "hekknek" tartja. Tóbiás József később szintén azt mondta, hogy Simicska indulására komolyan nem számít, szerinte a Fideszen belüli belső harcnak vagyunk a tanúi, és nem arról van szó, hogy Simicskának hirtelen képviselői ambíciója támadt volna.
  • Parlamentbe jutás: ha megnyeri a mandátumot, nem ül be egyetlen frakcióba sem, függetlenként akar politizálni.

Míg az emberek falták a gulyáslevest, Tóbiás Józseffel is váltottunk pár szót. A pártelnök azt mondta - bár ugye szerinte nem kampánygulyásosztáson voltunk -, hogy országos szempontból azért tartja fontosnak Kész Zoltán győzelmét, mert a kétharmad megszűnése után szerinte egy teljesen másik Fidesz ülne a parlamentben.

250 adag gulyáslevessel az MSZP szombaton Veszprémben vitathatatlanul elkezdte a kétharmad lebontását.