Ha olcsó üzlethelyiség, akkor Belváros

2014.12.20. 09:56 Módosítva: 2015.01.15. 13:22

„Csaknem négymilliárd forint kedvezményt adott a belvárosi önkormányzat az utóbbi hat évben üzlethelyiségek bérlőinek, hogy megvásárolják az általuk használt ingatlant. Több cég tízmilliókat nyert azzal, hogy néhány hónap után megkapta a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezményt" − írja a Népszabadság a Rogán Antal vezette V. kerület inagatlangazdálkodásáról.

A cikk összeszedte, hogy az V. kerület 2008 és 2013 között:

  • 277 nem lakáscélú helyiséget adott el pályáztatás
  • 155 ingatlant kedvezményes áron vettek meg a bérlők
  • Az így eladott üzlethelyiségek forgalmi értéke 17,5 milliárd
  • Az önkormányzat ennél 3,9 milliárd forinttal kevesebb bevételhez jutott, azaz a bérlők ennyi engedményt kaptak összesen

Rogánék 2007-ben hoztak egy rendeletet, ami alapján a kerületi üzlethelyiségeket bérlők elővásárlási joggal rendelkeznek az adott ingatlanra, azokat versenyeztetés nélkül és kedvezményesen, az ingatlan értékének 70 százalékáért vásárolhatják meg. A cikk szerint erős a gyanú, hogy sokan eleve ezért kezdték bérelni ezeket az üzlethelyiségeket. Ez abból is látszik, hogy a bérleti szerződés megkötése után néhány hónappal már meg is vásárolták az ingatlant.

A cikk hoz is néhány példát:

  • Károly körút 26. : 212 négyzetméteres üzletet a Classic Immo Kft. két hónapig bérelte, majd 75 millió helyett 52,4 millió forintért vásárolta meg. Nyolc hónappal később pedig − miután a kerület lemondott az elővásárlási jogáról − 102 millióért adta el. Az üzlet részleteiről, Portik szerepéről itt írunk bővebben.
  • Károly körút 22–24. : egy vállalkozás kevesebb mint fél évig bérelte az üzlethelyiséget, majd 160 ezer per négyzetméteres áron vette meg azt.
  • József Attila utcai, volt Jaguár szalon épülete, néhány ingatlan a Váci utcában és a Vörösmarty téren.

A népszabadság kíváncsi volt, hogy a képviselő-testület mi alapján nyilvánította ezeket az ingatlanokat eladhatónak, és kiderült, a szakértői jelentések gyakorlatilag szó szerint megegyeznek: „az önkormányzatnak a vagyonpolitikai elképzeléseit, de a költségvetés likviditását szolgálóan is szüksége van bevételre”, írják. Ezért az eladható ingatlanok listáját úgy állították össze, hogy „az elsődleges szempont a likviditás és a bevételek realizálásának biztosítása” legyen.

A cikk szerint az ingatlanokat értékét ráadásul eleve az átlagárhoz képest alacsonyabban állapították meg. Ehhez pedig létrehoztak egy szempontrendszert, ami ezt lehetővé tette a beárazásnál. Így lehetett, hogy „a József Attila utcai üzlethelyiség maximális vagyonértékét 103 helyett 90 millió forintban állapították meg, ami a 30 százalékos kedvezménnyel 63 millióra csökkent. A József nádor téren olyan 628 négyzetméteres üzlethelyiséget is találni, amelynek eladási ára a lehetséges 239 millió forint helyett 153 millióra csökkent ezzel a módszertannal" − írja a lap.

Belváros-Lipótváros önkormányzata levélben reagált a cikkre. Azt írják a mai Népszabadságban a belvárosi önkormányzattal kapcsolatban megjelent állítások több ponton is valótlanok és félrevezetőek. Kifogásolják, hogy nem keresték meg az önkormányzatot a cikk elkészülte előtt, és nem kérték ki a véleményüket.

Az V. kerületi közlemény szerint az önkormányzat az ingatlanértékesítésből befolyt bevételeket fejlesztésre fordította, könyv szerinti vagyona az elmúlt években nőtt, és nem csökkent. Ha valamely bérlő pedig rövid bérleti idő után megkapta a kedvezményt, azt csak azért kaphatta meg, mert már az előző bérlő benyújtott az ingatlanra vételi ajánlatot, tehát az önkormányzat megpróbálta azt értékesíteni, de az meghiúsult.

„Minden értékesítés előtt három hónapnál nem régebbi aktualizált értékbecslés készült. Az övezeti átlagáraktól való eltérés előfordul az ingatlanoknál le és felfelé is, hiszen az aktualizált értékbecslés figyelembe veszi az ingatlan aktuális állapotát" − írja az önkormányzat. Rogán Antal külön közleményében pedig azt írja, 

„a belvárosi önkormányzatot azóta támadják, amióta én vagyok a Fidesz frakcióvezetője. A politikai hátsó szándék, a mindenáron való lejáratás kísérlete nyilvánvaló, mondhatni, kilóg a lóláb a lejárató közlemények és cikkek mögül".