Zivatar és jégeső csapott le a Dunántúlra

2014.12.20. 20:00 Módosítva: 2014.12.20. 23:22

Egy érkező, erősebb hidegfront előterében szombat este zivatarok törtek ki a Kisalföldön - írja az Időkép.hu (a hivatkozáson villámtérkép!). Először Győr és Tatabánya környékén pattantak ki óriási viharok, majd este nyolc körül Budapestet is elérte a rossz idő villámlással, dörgéssel, heves esővel.

Az ezt követő órákban az ország déli és keleti részeire is lecsapott a vihar. Radarkép este fél tízkor így nézett ki:

vihar

Az ilyenkor decemberben nem szokványosnak számító égi jelenségek annyira megrémisztették az embereket, hogy egy ideig az Időkép.hu honlapja túlterheltség miatt nem is működött.

Autókra zuhant fák

A vihar következtében autókra zuhant fák okoztak fennakadást Budapesten a II. kerületi Kisrókus utcában és a XV. kerületi Drégelyvár utcában - közölte a katasztrófavédelem. A Kisrókus utcában három autó rongálódott meg, a Drégelyvár utcában pedig négy, személyi sérülés nem történt. A  tűzoltók láncfűrész és daruskocsi segítségével dolgoznak a fák eltávolításán, a munkálatok ideje alatt forgalomkorlátozásra kell számítani. 

Nem járt a 6-os villamos

A BKK este kilenc után közölte, hogy a 6-os villamos helyett a Petőfi híd budai hídfője és a Móricz Zsigmond tér között pótlóbuszok járnak. A villamosok azért nem közlekedhettek, mert a hirtelen lezúdult esővíz elöntötte az egyik váltót.  Este 11 óra óta újra közlekedik a 6-os.

Sok helyen jég esett

Az észlelők szerint Győrben borsónyi jég esett, és egy másik nagy zivatarcella pont Dél-Buda felett robbant be. Egy olvasónk Fejér megyéből mogyorónyi jégdarabról küldött fotót. Az Időképen jókora jégdarabokról láthatóak fotók Ordacsehi, Vál, Karmacs, Tiszapüspöki térségéből is.

Peter78-jeg.jpg-2014-12-20-20-05-28
Fotó: Juhász Péter / Időkép

Hódmezővásárhelyről este tizenegy körül írt kedves olvasónk, hogy órák óta dörög és villámlik náluk. "Jég nincs, de ismerősömtől megtudtam, hogy Szegeden kb. másfél órája kezdett csak dörögni, viszont ott jégeső is volt" - írta Katinka.

Újbudán azt hitték, háború van

Kollégánk Budapest XI. kerületéből olyan durva villámlásról és dörgésről számolt be este nyolc körül, hogy hirtelen nem is tudott viharra gondolni: "azt hittem gázrobbanás, vagy kitört valami háború, amiről nem értesítettek. Ki is szaladtam az utcára, és akkor rájöttem, hogy ez csak nyári zivatar" - írta.

IMG 8146 r1200hmp
Fotó: Olvasónk, Heaven Man

Újbuda déli részén akkorákat villámlott, "hogy beleremegett az ablak és a tetőcserepek. Olyan hangos volt, mint egy kézigránát. Néhány kikapcsolva lévő készülék bekapcsolódott" - írja olvasónk, Péter Albertfalváról.

"Először azt hittem, egy óriási kerekes fotelt tolnak a fölöttem lévő emeleti parkettán, de aztán feltűnt, hogy túl sokszor tologatnák. Akkor még nem esett az eső. Egyszer csak láttam egy villanást és el sem akartam hinni, hogy nem egy épp forduló autó reflektora világított be az ablakomon" - számolt be olvasónk, Károly.

Kispestről félelmetesen gyönyörű, júliusi érzetről kaptunk hírt. Muzsi Máriaremetéről szintén azt hitte először, hogy valami felrobbant, gyorsan ki is rohantak a teraszra, az fel sem merült bennük, hogy nyári zápor közeleg.

Csepelen egy nyolcadik emeleti lakásból azt írják, az egyik villám akkora volt, hogy az ablakok elkezdtek remegni tőle.

Vasárnap sütni fog a nap

De nem kell aggódni, vasárnap újra szép időnk lesz. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjszaka több helyen várható csapadék, de vasárnap már ismét napos, szeles idő lesz a jellemző. Csak kissé gyengül a nappali felmelegedés.

Ön is látja/hallja a vihart? Mit tapasztal? Írjon nekünk az tema@mail.index.hu-ra!