Judit
2 °C
7 °C

LMP: Ne vetítsék középiskolásoknak a nemi erőszakról szóló rendőrségi kampányfilmeket

2014.12.21. 09:26 Módosítva: 2014-12-21 11:47:09

Az LMP nyílt levélben fordul Pintér Sándor belügy- és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez annak érdekében, hogy vonják vissza a nők elleni erőszak áldozatait felelőssé tevő rendőrségi kampányfilmeket, és állítsák le a vetítésüket a pécsi középiskolákban.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint a tiltakozások dacára a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság még mindig nem vonta vissza az áldozatokat hibáztató filmeket, sőt, a Belügyminisztérium kiállt mellettük, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig "lapít az ügyben". Az LMP szerint a kormánynak egyértelműen el kellene ítélnie az áldozatok emberi méltóságát súlyosan sértő videókat, ezek vetítése a középiskolákban elfogadhatatlan.

A Belügyminisztérium a párt közleményére reagálva azt írta: az LMP-s politikus közleménye "példa nélküli tájékozatlanságról" tanúskodik, mert a rendőrség nem vetíti a Selfie című kisfilmeket a pécsi középiskolákban, azokat a rendőrség saját honlapjáról eltávolította.

Mint ismert, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság három videót tett közzé novemberben, amelyek a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények megelőzését célozták, de civilek szerint a videó azt sugallja, hogy maguk a sértettek is tehetnek arról, hogy megerőszakolják őket.

Számos civil szervezet  tiltakozott az áldozathibáztatás ellen, volt egy tüntetés, és Nem tehetsz róla, tehetsz ellene néven  Facebook-csoport is alakult.

Pintér Sándor a kritikákra azt mondta, hogy s zerinte téves az a következtetés, hogy a rendőrség „felelőssé kívánná tenni azt, aki bűncselekmény áldozatává válik." Pintér szerint ugyanakkor a kisfilmek nem teljesítették a kívánt, „vitathatatlanul nemes célt."

Székely László ombudsman elítélte a kisfilmeket, úgy vélte, hogy "egy ilyen, a magánszférát és az önrendelkezési jogot közvetlenül érintő cselekmény kapcsán a rendőri szerveknek különösen körültekintően kell eljárniuk annak érdekében, hogy a prevenció ne erősítse az áldozatokkal szemben az esetleges előítéleteket, és a valós problémákra irányítsa a közvélemény figyelmét. A rendőrségnek hangsúlyosabbá kell tennie egyrészről az áldozatok érdekeinek, méltóságának védelmét, másrészről az elkövetők vitathatatlan és megoszthatatlan felelősségét".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?