LMP: Ne vetítsék középiskolásoknak a nemi erőszakról szóló rendőrségi kampányfilmeket

2014.12.21. 09:26 Módosítva: 2014.12.21. 11:47

Az LMP nyílt levélben fordul Pintér Sándor belügy- és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez annak érdekében, hogy vonják vissza a nők elleni erőszak áldozatait felelőssé tevő rendőrségi kampányfilmeket, és állítsák le a vetítésüket a pécsi középiskolákban.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint a tiltakozások dacára a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság még mindig nem vonta vissza az áldozatokat hibáztató filmeket, sőt, a Belügyminisztérium kiállt mellettük, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig "lapít az ügyben". Az LMP szerint a kormánynak egyértelműen el kellene ítélnie az áldozatok emberi méltóságát súlyosan sértő videókat, ezek vetítése a középiskolákban elfogadhatatlan.

A Belügyminisztérium a párt közleményére reagálva azt írta: az LMP-s politikus közleménye "példa nélküli tájékozatlanságról" tanúskodik, mert a rendőrség nem vetíti a Selfie című kisfilmeket a pécsi középiskolákban, azokat a rendőrség saját honlapjáról eltávolította.

Mint ismert, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság három videót tett közzé novemberben, amelyek a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények megelőzését célozták, de civilek szerint a videó azt sugallja, hogy maguk a sértettek is tehetnek arról, hogy megerőszakolják őket.

Számos civil szervezet  tiltakozott az áldozathibáztatás ellen, volt egy tüntetés, és Nem tehetsz róla, tehetsz ellene néven  Facebook-csoport is alakult.

Pintér Sándor a kritikákra azt mondta, hogy s zerinte téves az a következtetés, hogy a rendőrség „felelőssé kívánná tenni azt, aki bűncselekmény áldozatává válik." Pintér szerint ugyanakkor a kisfilmek nem teljesítették a kívánt, „vitathatatlanul nemes célt."

Székely László ombudsman elítélte a kisfilmeket, úgy vélte, hogy "egy ilyen, a magánszférát és az önrendelkezési jogot közvetlenül érintő cselekmény kapcsán a rendőri szerveknek különösen körültekintően kell eljárniuk annak érdekében, hogy a prevenció ne erősítse az áldozatokkal szemben az esetleges előítéleteket, és a valós problémákra irányítsa a közvélemény figyelmét. A rendőrségnek hangsúlyosabbá kell tennie egyrészről az áldozatok érdekeinek, méltóságának védelmét, másrészről az elkövetők vitathatatlan és megoszthatatlan felelősségét".