Képviselők is kaptak pályázat nélkül állami földeket

2014.12.22. 07:16

„Nemcsak oligarchák, hanem országgyűlési képviselők is kaptak bérbe pályázat nélkül állami földeket" – írja a Blikk. A lap a Nemzeti Földalappal szemben nyert pert, miután a Földalap nem volt hajlandó kiadni a Blikk által kért, közérdekű adatokat.

Az ítélet után megküldött dokumentumokból kiderült például, hogy „a több mint 22 ezer földdarabból álló listából 56 helyen szerepel a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt., amelyet a mezőgazdasági bizottság fideszes alelnöke, Farkas Sándor irányít. Neki több mint 38 százalékos tulajdonrésze van a cégben".

„Sok olyan apró területről van szó, amelyeket korábban mi béreltünk, csak azokat a tulajdonosok a Földért életjáradék program keretében felajánlották az államnak. Van köztük árokpart, legelő, kisebb szántók szétszórva a földjeink közé ékelődve, sok helyütt még a traktor sem tud megfordulni, olyan kicsi" – válaszolta a fideszes képviselő, aki elismerte, emellett vannak nagyobb, ötvenhektáros földdarabok is.

Farkas cége Fá­bián­sebestyénben és Eperjesen összesen 151,5 hektárnyi terület kapott 2014-ben pályázat nélkül az államtól. Ekkora terület után pedig több mint tízmillió forint területalapú támogatás jár az EU-tól, írja a Blikk.

De nem csak Farkas jutott földhöz képviselőként:

  • „a megbízási szerződés megkötésekor még kormánypárti képviselő volt Daher Pierre, akinek a felesége Dövényben kapott két birtokot, összesen 11 hektárnyit.
  • Szintén képviselő volt még tavasszal Tóth József, aki néhány százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az Agrocentina Kft.-ben, amely 83,6 hektár földterülethez jutott Tiszanánán. A politikus jelenleg is a település polgármestere"

− írja a lap.