Telefonon segítettek világra egy farfekvéses babát

2014.12.22. 11:13

Megindult szülés miatt kapott hívást az Országos Mentőszolgálat budapesti mentésirányító központja szombaton este 18 órakor. A hívást fogadó mentőtiszt azonnal riasztott egy autót és közben további információkat kért a helyszínen, a Pest megyei Kerepesen levő rokontól.

Kiderült, hogy a kismamának már szinte folyamatos fájásai vannak, a magzatvíz elfolyt, a baba bármelyik pillanatban megszülethetett. A mentésirányító mentőtiszt megkezdte a telefonos szülésvezetést, amikor kiderült, hogy a magzat farfekvésben helyezkedik el, így a szülés befejezéséhez speciális műfogások alkalmazására van szükség, írja közleményében az Országos Mentőszolgálat.

A mentésirányítónak és a rokon lélekjelenlétnek köszönhetően a szülést sikerült gond nélkül levezetni és a megérkező mentőautó személyzetének már csak az újszülött kislány és az anya ellátásáról, kórházba szállításáról kellett gondoskodnia.

Farfekvéses magzat „telefonos” szülésvezetése a nemzetközi szakirodalomban is ritka helyzetnek, a magyar eset pedig szép szakmai sikernek számít.

− írja a Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója.