Aliz
6 °C
14 °C

A kormány elmagyarázta, hogy valójában megtakarítás a fizetős M0-s

DSC 4928
2014.12.23. 09:20
Az ország nagy része jól jár az útdíjjal. Megtakarítást jelent az útdíj. Mindenki ki fogja bírni, hogy havi két gombóc fagyi árával hozzájárul a költségvetéshez. Ilyen érvekkel védte a kormány az útdíjat azon a parlamenti ülésen, amelyet az MSZP kezdeményezésre hívtak össze. Az ülés rekordgyorsan véget ért, a Fidesz-KDNP ugyanis bojkottálta azt. Így is hallhattunk azonban erős mondatokat.

Az év talán legabszurdabb, de mindenképpen a legrövidebb parlamenti ülését tartották kedd reggel. A képviselők azért gyűltek össze karácsony előtt egy nappal, hogy az MSZP kezdeményezésére az útdíjról tárgyaljanak, és arról szavazzanak, hogy ne lehessen pénzt szedni az elkerülő utak, például  az M0-s használatáért.

A Fidesz és a KDNP már vasárnap jelezte, hogy nem megy el az ülésre, amelyet "kutyakomédiának" tart, és a kedd reggel látottak valóban elég abszurd cselekménysorra álltak össze.

A teremben csak az MSZP-sek, jobbikosok, LMP-sek, illetve a független képviselők (DK, Együtt, PM, Fodor Gábor) ültek, és velük csupán egy szem képviselő, a KDNP-s Rubovszky György és három államtitkár nézett szembe.

Ránézésre egyértelmű volt tehát, hogy nem lesz itt semmiféle vita vagy szavazás, a  napirend előtti hozzászólásokból azonban mégis megtudtuk, kinek mi az álláspontja az autóutak fizetőssé tételéről. 

  • Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője: A kormány a társadalmi akarat ellenére be akarja vezetni az útdíjat, erről semmilyen nemzeti konzultációt nem tartott, a hatástanulmányok hiányában csak sejteni lehet, hogy milyen terhelést jelent ez majd a városokra, kerületekre. Orwelli világra jellemző ráadásul, hogy a kormány kedvezménynek hazudja a terhelést. Az MSZP ellenzi.
  • Hegedűs Lorántné, Jobbik: A mostani kormány dilettantizmusban még a Demszky-korszak agglomerációt érintő politikáját is felülmúlja. Az útdíjról nem tudni mennyi bevételt hoz, de főleg a fuvarozók fizetik, akik majd jól áthárítják a lakosságra. A Jobbik is ellenzi.
  • Szél Bernadett, LMP: A kormány megadóztatja a munkába járást, a magyar emberek mobilitását. A kormány nem egyeztetett, csak pénzt akar beszedni. Budakeszin lakosként aggódik, hogy meg fog fulladni a település. Az LMP is ellenzi.

 

Az útdíj és a két gombóc fagyi

Fónagy Jánosnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának jutott a szerep, hogy háromszor is válaszoljon a képviselőknek, és háromszor is megvédje, dicsérje, magasztalja az útdíjat. Ilyen érveket hallhattunk az államtitkártól az útdíj mellett - már amikor éppen nem nyomta el az ellenzéki képviselők bekiabálása és hahotázása. Kapaszkodjanak meg:

  • A kormány megyei matricákat vezet be, évi 5000 forintért, ez sokkal kevesebb, mint a mostani 43 ezres éves autópályadíj. Négy megye használatánál is sokat lehet spórolni.
  • Megtakarítást jelent az intézkedés.
  • Az útdíj több százezer családon segít, mert csupán havi 400 forintért használhatják az úthálózatot.
  • Az emberek az útdíj bevezetése után is használnák az utakat, de lehet, hogy majd azért nem mennek rá az autópályákra, mert visszatartja őket az ellenzék aggresszivitása.
  • Az ország nagy része a javaslattal jól jár.
  • Két gombóc fagyi árával kell hozzájárulni a költségvetéshez. A budakesziek is ki fogják bírni (üzenet Szél Bernadettnek). 

Az ellenzékiek tényleg a hasukat fogták a nevetéstől, amikor a fenti érvek elhangoztak. Reagálni a házszabály  miatt  nem tudtak.

Itt véget is ért az ülés, mert a kormánypárti képviselők hiányában a napirendet se tudták megszavazni. L. Simon László államtitkár még a szavazások előtt elhagyta a termet, így csupán 3 kormánypárti maradt gombot nyomogatni. Komikus volt, ahogy Latorcai János levezető elnök teátrálisan megkérte a teremszolgákat, hogy tereljék  be a folyosón esetleg lézengő képviselőket szavazni, holott mindenki tudta, hogy a fideszesek messze elkerülik most a termet.

Délben ugyanakkor újra összeülnek a képviselők, az Áder János államfő által visszadobott törvényeket szavazzák meg újra. Az egy teljesen másik ülésnek számít, és a fideszesek és a KDNP-sek is jelen lesznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?