2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia 0
Anglia 1

Orbán elmondta, mit gondol minden gondolkodó ember

2014.12.23. 22:33
Az amerikai-magyar viszonyról, a Fidesz belső vitáiról, a kormánypárt csökkenő népszerűségéről, a tüntetőkről is beszélt Orbán Viktor a köztévének adott interjújában.

Interjút készített Orbán Viktorral a köztelevízió, ezt kedden este sugározták felvételről.

Röviden összefoglalva a kormányfő erről beszélt: 

  • Azt hitte, hogy a választás után nyugi lesz, de nem lett. De erről nem a kormány tehet.
  • Az USA csak fedőtörténetként használja a korrupciós sztorit, szó sincs itt semmi korrupcióról, az egész csak egy titkosszolgálati akció kísérőjelensége. Valójában az USA csak befolyást akar szerezni a térségben.
  • A Fideszen belüli belső viták nem érdeklik különösen. A feltörekvő fiatalokkal (Lázár, Szijjártó és a többiek) meg van elégedve, esze ágában sincs lecserélni őket. 
  • A tüntetők csak tüntessenek. 
  • Nem tervez kormányátalakítást.
  • Ha majd jobban teljesít a gazdaság, akkor majd lehet csökkenteni adót is. 

És most nézzük egy kicsit részletesebben, mit is mondott Orbán az interjúban!

Ezt mondta az amerikai-magyar viszonyról

A riporter hozta a szokásos köztévés stílust

Gulyás István volt a kérdező. Álkemény, nyilvánvalóan előre egyeztetett kérdések hangzottak el. A riportertől tudtuk meg azt is, hogy milyen jól áll a magyar gazdaság, ahogy azt is, hogy "az internetadót félreértették az emberek".

Orbán Viktor szerint azért is volt sűrű 2014, mert az év második felében két okból át kellett alakítaniuk a terveiket:az orosz-ukrán konfliktus miatt, és "előkerült a nemzeti függetlenség kérdése" is.

Valóban, az ember azt gondolta volna, hogy három választás után a dolgok nyugodtabbak lesznek (...), én is azt gondoltam, hogy nyugodtabb idők jönnek, de be kell látnunk, nem mi tehetünk arról, hogy olyan időket élünk, amilyeneket

- mondta. Szerinte az egész világon most osztják újra a lapokat, és az általános feszült európai hangulat Magyarországon is érezteti hatását.

A realitásérzékünket nem szabad elveszíteni

- ezt is mondta Orbán azzal kapcsolatban, hogy van egy jelentős ellenerő a kormánnyal szemben, az utcai tüntetésekről. 

Az amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban a kormányfő azt mondta, minden gondolkodó ember tudja, hogy az Egyesült Államok részéről megfogalmazott korrupciós vád "fedőtörténet". Valójában szerinte arról van szó, hogy az Egyesült Államoknak új keletű érdekei lettek ebben a térségben, befolyást akar szerezni, és ehhez használja fedőtörténetként a korrupciót. Ezt szerinte onnan lehet tudni, hogy amikor a kormány konkrétumokat követel az Egyesült Államoktól, akkor az "valahogy sohasem történik meg". Azt mondta:

Ez egy tipikus titkosszolgálati befolyásszerző akció kísérőjelensége.

Szerinte "új korszakba léptünk", az Egyesült Államok "nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese" a közép-európai országok belpolitikai életének. A kormányfő ennek okát az orosz-ukrán konfliktusban, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokban látja.

Szerinte az amerikaiak érdeke az energia- és a kereskedelempolitika területén jelenik meg markánsank. Azt mondta, hogy az amerikaiak "bennünket bele akarnak rángatni egy olyan konfliktusba, amelyből mi csak rosszul jöhetünk ki".

Magyarország nem akar részese lenni az Egyesült Államok és Oroszország közötti hidegháborús hangulatnak 

- közölte. Szerinte a magyar külpolitika leginkább a némettel mutat hasonlóságot, vagyis hogy az orosz-ukrán konfliktust az oroszok ellenére nem, csak velük közösen lehet megoldani. Ez szerinte eltér az amerikai állásponttól.

    Azt is mondta, hogy az amerikaiak szerettek volna atomerőművet építeni Magyarországon, de nem ők építik, ami fáj nekik.

Arra a kérdésre, hogy tervben van-e esetleg André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ideiglenes ügyvivőjének kitiltása Magyarországról, Orbán Viktor azt felelte: nincs ilyen konkrét tervük, de a kormánynak minden alkalommal olyan válaszlépéseket kell adnia, amelyek megfelelnek Magyarország tekintélyének.

Ezt mondta a belső konfliktusokról

A Fidesz népszerűségvesztéséről és az elmúlt hónapok demonstrációiról szólva a kormányfő felidézte az előző ciklus tüntetéseit - például a fegyveres szervek dolgozói korkedvezményes nyugdíjának megszüntetése ellenit -, amelyekhez képest most csak "verbális durvaságot" lát. Közölte, hogy demokráciában a kormánnyal egyet nem értőknek joguk van kifejezni véleményüket.

Vezető fideszes politikusok vitáiról Orbán azt mondta: nem tulajdonít nagy jelentőséget ezeknek, teljesen mindegy, hogy a Fidesz politikusai kedvelik-e egymást, mert a politika nem személyes ügy, nem a politikusokról szól, hanem az országról, az emberekről. Hogy közben "szólogatnak-e egymásnak az urak", mindig érdekes, mert "a politikában is a peep show a legizgalmasabb", de valójában ez nem fontos - mondta. Szerinte ez is egy munkahely, és minden munkahelyen vannak súrlódások.

Azt elismerte, hogy vannak generációs különbségek a Fideszben, de úgy példázott: "ha az ember egy tisztességes házban akar lakni, akkor nem érdekli, hogy a kőműves, a burkoló meg az épületgépész kedveli-e egymást (...), hanem azt szeretné, hogy legyen villany, fűtés meg víz, meg működjenek a nyílászárók".

Azt is mondta, hogy nem tervez kormányátalakítást.

Szerinte van egy feltörekvő nemzedék a politikában, ahogy az egész országban is, és ezeket a fiatalokat támogatni kell, mert tehetségesek, szorgalmasak, "bátor fiúk", hazafiak, "hagyni kell őket dolgozni", ezért "egyelőre inkább mindenkit bátorítanék, nem pedig cserélnék".

Ezt mondta a jövőről

Orbán szerint 2014-18 között a cél a bérből és fizetésből élő családok anyagi biztonságának megerősítése, ami magában foglalja a rezsicsökkentés megvédését, a devizahitelesek ügyét, a béremeléseket, az életpályamodelleket. A következő négy évben szerinte azokra kell összpontosítani, akik ma "a létre alsóbb fokain állnak", hogy évente egy-egy fokkal feljebb kapaszkodhassanak.

Úgy látja, a szegénység elleni legjobb politika a munkahelyteremtés, amelyben az államnak igenis van feladata. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi törvényhozási munka - benne a vasárnapi pihenőnappal - elősegíti-e a munkahelyteremtés folyamatát, úgy reagált: "legjobb tudásunk szerint igen". Orbán azt várja, hogy a magyar gazdasági növekedés 2015-ben is az európai átlag felett legyen. Ha pedig a magyar gazdaság jól teljesít, akkor szerinte indokolt lehet bizonyos adófajták csökkentése.