Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Századvég szerint a Fidesz kihúzza 2018-ig

2014.12.24. 13:41 Módosítva: 2014-12-24 13:42:34

A választók közel kétharmada a négyéves ciklus kitöltését várja a kormánypártoktól - derül ki a kormányhoz nagyon közel álló Századvég Alapítvány közvélemény-kutatási adataiból. Az alapítvány, amely korábban nem merte bevallani, hogy mekkorát zuhant a Fidesz támogatottsága, most azt mérte: 

A lakosság 29 százaléka adná szavazatát a kormányzó pártokra a teljes népességen belül. Második helyen a Jobbik áll 14 százalékos támogatottsággal, a korábbi baloldali összefogás pártjai közül pedig az MSZP a legerősebb, 11 százalékkal. A Demokratikus Koalíció és az Együtt támogatóinak aránya 3-3 százalék. Az LMP-re jelenleg a megkérdezettek 4, más pártokra 2 százaléka voksolna.

A felmérés arra is rámutat, hogy a magukat bizonytalanként meghatározók tábora jelentős, 34 százalékra bővült decemberre.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP jelenleg 44 százalékon áll. Ebben a közegben is a második a Jobbik (22 százalék), amit MSZP 17 százalékkal követ, a DK és az Együtt 4-4 százalékon áll a biztos szavazók körében, míg az LMP-re 6, egyéb pártokra 3 százalék adná szavazatát.

Volt rosszabb is

A Századvég kiemelte: a Fidesz táborának mérséklődése ellenére továbbra is a kormánypárt a legerősebb politikai erő, s méréseikben 2006 ősze, azaz nyolc éve vezeti a pártok versenyét mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók vonatkozásában. Megjegyezték azt is, hogy a teljes népesség körében mért 29 százalék nem a legrosszabb adat a Fideszről, ugyanis például 2012 azonos időszakában ez az érték 21 százalék volt.

A vezető pártpolitikusok versenyében szeptember óta nem változott a sorrend: a csökkenés ellenére még mindig Orbán Viktor a legkedveltebb, ő jelenleg 40 ponton áll. Arról a Századvég nem ír, hogy Orbán népszerűsége egy hónap alatt brutális mértékben, 16 százalékponttal esett.

A kormányfőt Vona Gábor 34, Schiffer András 30, majd Gyurcsány Ferenc 17 és Tóbiás József 15 ponttal követi.

Kitöltik a négy évet

A kutatás eredményei azt is mutatják, hogy noha sok választó nem értett egyet a bejelentett intézkedések egy részével - különösen az internetadóval -, a megkérdezettek 61 százaléka azt várja a Fidesz-kormánytól, hogy kitölti a négy évet. A válaszadók 34 százaléka gondolja úgy, hogy a kormánynak távoznia kellene, illetve nem kellene kitöltenie a négy évet.

A Századvég december 15. és 20. között végezte a mérést.