Ez a poszt a következő Percről percre része:

És ön hogy zabál karácsonykor?

Ha a kedves olvasó nem egy barlangban élő szekta tagja, akkor jelenleg is a karácsony megünneplésére készül. És itt most nem Jézus Krisztusról, vagy Betlehemről beszélünk, vagy holmi szeretetről, hanem a karácsony lényegéről: az étkezésről, amelynek hagyománya összeköt minden magyar családot. Hiszen most három napig zabálunk, és talán még Zacher Gábor is tudna mesélni súlyos bejglikómás esetekről. Az esemény súlyának megfelelően élőben számolunk be az ország konyháiban, ebédlőiben, tévészobáiban, és kamráiban zajló eseményekről. Írja meg nekünk, mit, esetleg hány kalóriát fogyaszt, főz, süt vagy paníroz éppen, hogy a nemzet egyesülhessen a nagy zabálásban, és pláne írjon (sőt, küldjön képet), ha valami nagyon szokatlan módon zajlik önöknél a Nagy Karácsonyi Zabálás.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kornél csak ennyit írt, de csatolta hozzá ezt a meggyőző képet is. Ezzel le is zárjuk karácsonyi közvetítésünket, és köszönjük a rengeteg képet, receptet, további jó emésztést kívánunk a következő napokra. 

    Olvasónk / Kornél
    Olvasónk / Kornél
  • Danciéknál, ahol nem csak ebből állt a karácsonyi vacsora: 

    1. Libamáj, házi brios, birsalma kompot

    2. Pisztráng/vörös tonhal steak, krumpli saláta, sult celklas zöld saláta

    3. Narancskrem

    fotó 2
    Fotó: Olvasónk / Danci
  • Szeretnék a töltött káposzta versenybe benevezni, ezt nem anyukám, nem én, hanem az uram csinálta.  Szuperjó

  • Nem tudom, hogy vegán menüt kaptatok-e már, de én mára brokkoli krémlevest készítettem és cukkini fasírtot, sütőben sült krumplival, házi csalamádéval kínálva. Húsevő kísérleti alanyom szerint: "Nem azt mondom, hogy ide vele háromnaponta, de meg lehet enni". Holnap ezt pásztor pitével fejeljük meg.  Mondjuk itt úgy kezdődött a karácsony, hogy kiraktak a ház előtt azzal, hogy "Menj fel, én elviszem a kocsit a parkolóba. És figyelj, a Jäger a mélyhűtőben van".

    - számolt be Viki a ma esti menüről. 

  • Pulykamonszter címmel érkezett ez a sült pulyka Richardtól, öt óra munka volt vele. 

  • Nem tudtam vacsorázni, mert nem tudok nyelni a rohadt torokgyulladás miatt, ami végül is nem baj, mert úgysem érzek se szagokat, se ízeket. de legalább kalóriával jól állok. De nektek azért boldog karácsonyt!!!!!!!!!!!!!!

    - üzeni kolléganőnk, Eszter, és mi nagyon sajnáljuk őt. Reméljük, az orvostudomány hamar feltalálja az intravénás bejglit a hasonló szomorú esetek elkerülésére.

  • Én idén egyedül karácsonyozom. Nem lihegem túl a dolgot; elkészítettem egyik kedvenc, egyszerű kajámat, a tejfölös paprikás csirkét. Fokhagyma és paradicsom, attól lesz jó. Egy pohár sauska cuvée és némi jófajta dubstep a hifiből. Ja, és valami parti is alakulhat még.

    - írta Péter. 

  • Kicsit későn (fél 9 körül), de elkészültünk: előétel fekete erdei sonkás-rákos tagliatelle volt, ami után petrezselymes-sajtos pankokéregben sült lazac és köretnek vargányarizottó jött. A desszert mandulatorta lett volna, de meguntuk a sütés-főzést (meg amúgy is van itthon szülőktől süti), szóval csak holnap fog elkészülni és helyette inni fogok egy ünnepi energiaitalt.

    - írja Bálint ezt a gasztroviccet, mert a tagliatelle meg a panko után az energiaital csattanóként hat. Reméljük, azért valami márkásabb lesz, nem ezek a izék, amikből kispórolják a taurint.

  • Helló Index! Mi próbálunk hazai ízeket varázsolni az asztalra. Így lett a mai menü rántott hús krumplipürével és előételként a kevésbé hagyományos, de annál finomabb kukoricaleves. Öblìtés házipálinka formájában valósult meg, amit szintén magyar szomszédaink szereztek valami remek forràsból. Boldog Karácsonyt Eszter Warringtonból (Egyesült Királyság)

  • Nálunk a születésnapom miatt a torta is az ünnepi menü része. Az esetek 90 százalékában valamilyen diótorta, holnap például ilyet fogok kapni, mert nagyon szeretem, amikor a töltelék-tészta örökrangadón az előbbi nyer a holland-magyart megidéző fölénnyel. Vagy 70 deka dió van benne, egyik évben kiszámoltuk, hogy a teljes torta 9000 kalória, vagyis 12 szeletre vágva is jut minden szeletbe 750. Igen, a diómasszában azok a világos kis cirmok, az a tészta (a fotó a tavalyelőtti tortáról készült).

    dio
    Fotó: Stöcker Gábor

    A torta szűkebb pátriám (Sopron) mellett (Ágfalva) pölözni néven fut, aminek eredete a Böllers’n, ez a helyi németség nyelvén annyit tesz nagyjából, hogy "a tüzéreké". A dió mellett van benne rum, dióvaj, vaj és cukor, elég melós és drága, így hagyományosan évente egyszer sütötték, búcsúkor. A nevét a hagyomány szerint onnan kapta, hogy 1809-ben az Ágfalván elszállásolt francia katonák (pár tucat nyalka francia pattantyús) épp jókor jöttek, és kaptak a tortából.

  • Mike egy elég látványos húsétellel szállt be, íme: 


    Ünnepi  menü curry-s töltelékkel töltött baconbe tekert pulykamell desszertre királytorta árvácskavirággal és egy korosabb tokai aszú. Amúgy az árvácskának olyan mandulás íze van szerintem. De lehet hogy az aszút ereztem. :)

  • Egy jó kétkilós malaccombszeletről beszélünk, amit a létező legminimalistább módon készítettem el: pár centinként óvatosan beirdalt bőr, só, bors, egy fej fokhagyma, amivel megtűzdeltem a jobb sorsra érdemes állatot, meg némi sör. Az egész belement egy sertészsírral kikent tepsibe, alá egy löttyintésnyi sör, két óra párolás takarékon fólia alatt, majd negyven perc pirítva, saját levével, illetve megint egy kis sörrel locsolgatva. A bőre ugyan nem lett ropogós a sörtől, ahogy a ráérős háziasszonyok által szerkesztett gasztroportál-folklór ígéri, de legalább a hús igazán zaftosra és omlósra sikerült. Hozzá fapados krumplipüré, ami úgy néz ki, hogy az ember kiveszi a spájzból a hónapok óta ott kuksoló (és vadul csírázó) krumplikat, meghámoz, megfőz, majd miután észrevette, hogy se tejföl, se vaj nincs itthon, némi tejjel, reszelt trappistával, egy tojással és egy kis petrezselyemzöldjével összeturmixolja, sózzuk, borsozzuk, és jó napot kívánok. Jó étvággyal fogyasztjuk

    - írta Ádám. 

  • Mi itt a mosogatók varosában a karácsonyi menüt online rendeltük, mint sokan mások: így stresszmentesebb, hiszen csak köretet kell készíteni. A nagy üzletek itt mar hetekkel karácsony előtt katalógusokat adnak ki a rendelhető ünnepi menükkel, aminek a fele variációk pulykára, de persze minden más is van. Mi nem dőlünk be az amerikai pulyka lobbinak, egymásba töltött Fogoly-fácán-galamb lesz baconnel és fűszervajjal, köretként pedig sajtos karfiol és kelbimbó. 

     - üzente nekünk Londonból Attila, aki fotót nem küldött, mert már közben a sütőbe került az étel. 

  • Kollégánk, Vera édesanyja készítette ezt a gyönyörű adag töltött káposztát. 

  • István nem fotózta le, de náluk vegán vacsora volt: 

     -Sütőtök krém leves.

    - Sülttofu, sültkrumpli, majonézes kukorica és krumplisali, ecetes-mézes sült cékla, töltött-göngyölt szeitán.

    - Nagyon bezabáltunk mondanom sem kell. Süteménynek karobos tészta falatkák voltak (kb. kakaokrémes sütinek felel meg).

  • Ezután a kínos poén után inkább nézzük, hogy a német kikötővárosban mit esznek karácsonykor. Meg fog lepődni. Mátyás írja, hogy: 

    Ez az első karácsonyunk Hamburgban, és megkérdeztük a szomszédot (őshamburgi nyugdíjasok), hogy mit fognak enni szenteste. Mire azt a meglepő választ kaptam, hogy ők – és errefelé egy rakat család – virslit meg krumplisalátát. Miért is? Mivel az nem annyira munkaigényes, nem kell anyukának a konynában robiznia fél napot a karácsonyi vacsi elkészítésével. 

  • Az igazi karácsonyi zabálások majd holnap kezdődnek, ma estére maradt az ügyelet, meg a hűtőből összekapart vacsora. Az egész úgy indult, hogy csinálok valami juhtúrós-kapros dolgot, de aztán már ott kezdett gyanús lenni az egész, hogy a juhtúró messziről bűzlött – tudják, amikor valamit addig tologatnak a hűtőben, amíg megromlik. Gyors újratervezés után belenyomtam az összes sajtot egy csirkemellbe, bár nem sikerült baconnel tökéletesen körbetekerni, mert kifolyt a spáros karaván sajt oldalt, ahogy az látható. A köret közepesen odaégetett császárszalonnás krumpli lett, nem túl karácsonyi, de ráhangolásnak megfelelt

    bacon
    Fotó: Lovas Gergő
  • A vacsora: déltiroli borleves fahéjas kenyérkockával, lazactortácska

    - számolt be az Index Facebook-oldalán Edit a ma esti menüről. 

  • A szegedi Palotás család üzeni Szegedről, hogy náluk a következő a menü: 

    Libamáj, sült karaj majonézes gomba es krumpli, francia saláta. Hozzá egy szelet kalács! Édesség: mákos es diós bejgli, zserbo, sacher torta tejszínhabbal, Pepenéni torjája! Csatoltam egy képet! Jó egészséget es kellemes karácsonyt az index szerkesztőségének!

  • A kultrovatos Anita szorgosan írja a kalóriákat, hogy vigyázzon a vonalaira, és a mai nap sincs másként, még ha egészen biztos is, hogy

    ...nem fogom tartani az 1490 kalóriát. reggelire libamáj volt, ebédre halászlé és ponty, majd bejgli. Most indulunk a vacsorára. A piákat kihagytam, azzal már mindenen túl vagyok, forralt bor + unikum ebédhez, és még csak most jön az este.

  • A ma este eddigi leglátványosabb étele következik, át is adjuk a szót Gergőnek:

    Mi az első közös karácsonyi vacsoránk gyanánt a képen látható illatos sókéregben fogunk halat sütni a feleségemmel (úgy, hogy igazából egyikünk sincs oda a halért) IX. kerületi albérletünkben. A nagyszemű tengeri sóba citrom- és narancshéjat, édesköményt és egy tojást kevertünk, reményeink szerint ez alatt fog szép puhára sülni a süllőnk. Köretként hasábkrumplit sütünk hozzá. A sütemény szekciót inkább nem fotózom le. :) Minden jót és boldog karácsonyi zabálásokat!

  • Paradicsomos-sajtos penne baconnel. muskotállyal egyszerűen isteni. #italianstyle

    - Bálint még fényképet is küldött. 

  • A menü vodkatonik meg sör. Marhahúsleves kályhán főzve, utána sült kacsamell lilakáposztával, és marcipános süteménnyel lefojtjuk a végén. Ui: a  család férfitagjai éppen fenyőt bugáznak a kamionparkolóban, én meg részegen indexezek 9gag előtt.  Áldott karácsonyt!

    Olvasónknál, Orsinál ilyen a karácsony.

  • Nálunk nincs karácsony! Se fenyőfa, se ajándékozás, se semmi, szeretem kivonni magam azok alól a dolgok alól, amik embereket őrítenek meg. Ilyen ez a nap is. Tegnap egy jó nagy adag gyümölcsös-túrós kakaós sütit dobtam össze, mert édességre vágytam, ez kitart még ma. Ebédre sertéspörkölt volt, és ha 10 fele megéhezem este, akkor még összedobok egy pizzát ami 11 után elkészül :D Nálam ugyan olyan ez a nap is, mint a többi :))

    - olvasónk, Márk ma estéje így néz ki. 

  • - Előétel libatepertő lilahagymával, illetve libamáj hagymalekvárral (spanyol szomszéd karácsonyi ajándéka, passzol a menübe)

    - Főétel töltött káposzta, illetve töltött paprika (nem tradicionális karácsonyi kaja, de istenem, itt ez ajándék! Két napja érkezett meg otthonról a segélycsomag a tv paprikákkal)

    - Desszert: mákostészta (nem hagyományos, mák, méz, tejszín, citromhéj a friss szélesmetélttel összemelegítve), illetve bejgli, dédnagymama receptje alapján.

    - foglalta össze Dóri, az írországi Corkból a nagyjából négyezer kalóriásra saccolt vacsorát

  • A Bíró család még fényéképet is küldött az erős karácsonyi menüről:  sült liba, sárga rókagombás, csipkebogyós szarvasmájjal töltve, burgonyapüré körettel. 

  • Az inuitok az egyik olyan nép, akiknek nem az újév körüli időszakra esik a fő téli ünnepük. Tradicionálisan a tél beköszöntének idejét ünneplik, ami ott fenn északon nyilván nagyjából októberre esik. 

    A hagyományok változnak, de a klasszikus menü a leírások szerint marad. Az eszkimók karácsonykor a nyers húsféleségnek örülnek a legjobban. A menü ráadásul mentesíti őket az időigényes főzőcskézéstől: a nyers karibuhúst, nyers fókahúst, és zsíros bálnabőrt kockára vágják, és szójaszószba mártva fogyasztják.

  • Ma összesen két kiflit ettem, szalámival és jégsalátával. Meg letekertem harminc kilométert bicajjal, hogy ne legyek annyira a karácsonyi béke és nyugalom hatása alatt, hogy már el kell dugni a késeket. :)  Boldog karácsonyt!

    - írta olvasónk, pank. 

  • Egy komment a cikk Facebook-posztja alól:

    Szerintem a legmegpakoltabb asztalokat Fideszes kormány tagoknál és azok baráti körében kell keresni! Nekik telik rá bőven!

  • Ha úgy gondolja, a töltött káposztával lefojtott halászlé egy komolyabb adag bejglivel az valami, megmutatjuk, hogyan ünnepelnek az Epic Meal Time félőrült webszakácsai. Ugyen milyen kellemes, könnyed, diétás menünek tűnik máris, ami ön előtt áll?