Máris megszorítanak az egészségügyben, 150 embert kirúgnak

2014.12.25. 08:16

Intézmények megszüntetésével és közel 150 dolgozó kirúgásával spórolna 500 millió forintot a kormány az egészségügyben, írja a Népszabadság.

A lap szerint az átalakítás terve konfliktusokat gerjesztett a szaktárca és a Miniszterelnökség között, a szaktárca több kérdésben más állásponton volt. A vita miatt a már elkészült kormányzati javaslat ismét az Államreform Bizottság elé kerül.

17 háttérintézményéből csak az Országos Mentőszolgálatot és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot nem érinti az átszervezés. A többi intézményt az államháztartási reform részeként legkésőbb április végéig centralizálják, a 15 intézményből összesen 150 embert bocsátanának el.

Itt lesznek kirúgások

  • Teljesen megszüntetik az Országos Igazságügyi Orvostani Intézetet, jogutódja a Semmelweis Egyetem lesz.
  • Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) kerülnek a betegirányítással és a kapacitáselosztással kapcsolatos szervezési és irányítási munkák a kórházfenntartótól. Az OEP viszont csak a feladatot kapja meg, az eddig ezzel foglalkozó 45-50 emebr kirúgják.
  • Az Országos Tisztiorvosi Hivatalból (OTH) és további nyolc országos intézményéből négy – az OTH, az Országos Közegészségügyi Központ, az Országos Epidemiológiai Központ és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet – maradhat csak meg.
  • Az Országos Egészségfejlesztési Intézetet átalakítják és új nevet kap, várhatóan Országos Népegészségügyi Intézetnek hívják majd. Ide olvasztják be az Országos Alapellátási és az Országos Gyermek-egészségügyi Intézetet.
  • A parlament arról már döntött, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) helyett jogutódként az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) gyakorolja majd a tulajdonosi jogokat az egészségügyi szakellátásokhoz használt állami vagyon fölött. Önállósodik viszont a gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti Intézet. 
  • A GYEMSZI informatikai főosztályáról 30 embert bocsáthatnak el.
  • Az Országos Vérellátó Szolgálatot a szakállamtitkárság helyett a kórházfenntartó hivatal irányítja majd. A GYEMSZI 609 munkatársából papíron 90-nek kellene az Államreform Bizottság javaslata szerint távoznia. A Népszabadság szerint ötvenen számíthatnak valódi elbocsátásra.