Goodfriend: Lesznek még vízummegvonások

2014.12.26. 12:55

"Biztos vagyok abban, hogy változni fog a magyarországi érintettek száma" - mondta André Goodfriend, az Egyesült Államok ügyvivője a kitiltásokról a Magyar Narancsnak adott interjújában. 

"Olyanokat is érinthetnek intézkedések, akik bizonyíthatóan bűncselekményekben vettek részt, vagy akiket elítéltek bizonyos erkölcsileg is megítélhető bűncselekmény okán, és ezért nem léphetnek be az ország területére. Azon térségbeli országok politikusai például, akiket korrupció vagy más ok miatt már jogerősen elítéltek, többé nem fognak tudni belépni az Egyesült Államok területére. Ugyanez vonatkozhat azokra a politikusokra, korábbi tisztviselőkre is, akik ellen hatósági eljárás folyik. Ha őket elítélik, az ő belépésük is automatikusan megtagadhatóvá válik. Ez nem csak hivatalos személyekre, bárkire vonatkozhat." - magyarázta.

Habony az utolsó fotóját lőhette el az USA-ban

Bár a miniszterelnök és más fideszes vezetők tanácsadója októberben még Washingtonban járt, hogy bizonyítsa, nincs az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, úgy tudjuk, ezt most már nem tehetné meg. Valójában már akkor sem pózolhatott volna a Lincoln-emlékmű előtt, ha bevallja a büntetőügye részleteit, melyért jogerősen elítélték.

Orbán jelenlegi főtanácsadóját2011 májusában jogerősen két év próbaidőre bocsátotta a Fővárosi Bíróság garázdaság miatt, erről a Magyar Narancs számolt be 2013 szeptemberében. Az ítélet szerint még 2006 őszén egy idősebb házaspár lépett Habony autója elé az úttestre, ami annyira feldühítette Orbán főtanácsadóját, hogy rövid szóváltást követően leverte az idős asszonyt és a férjét is.

Az interjúban még annyit újdonságot árult el, hogy a magyar államtól rendre olyan válasz érkezik, hogy " vajon az Egyesült Államok mit szólna ahhoz, ha Magyarország meg akarná mondani, miként működjön?" Erre ő anyit tud mondani, hogy ők pont hogy nagyon figyelnek  "a szövetségeseitől, az állampolgároktól, a független civil szerveződésektől érkező visszajelzésekre".