Árpád
-2 °C
4 °C

Hétfőn sem lesz jobb a hóhelyzet

DROTI20141228001
2014.12.28. 09:06 Módosítva: 2014-12-28 22:36:39

A legfontosabbak:

 • A Dunántúl nagy részén még mindig havazik. 
 • Vasárnap estett hó, hétfőn is lehet számítani havazásra, és erős szélre is. Viszont lehet, hogy néhány órára kisüt a nap. Na jó, nem mindenhol. 
 • A sztrádákon vigyázzunk, mert sónedvesek, latyakosak!
 • Legyen a kocsiban hólánc!
 • Baranyában vasárnap estétől hétfő reggel hatig kamionstop van.

Ez a helyzet vasárnap késő este

A Dunántúl nagy részén továbbra is esik a hó. Zala, Somogy, Baranya és Sopron térségében havazik, Pécs térségében pedig intenzíven esik a hó.

A keleti országrészben Bács-Kiskun megye déli területein és Csongrád megyében szintén havazik. Veszprém és Fejér megyében, Pest megye nyugati területein és Kiskőrös térségében hószállingózást jeleztek útellenőreink.

Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Fertőszentmiklós és Zalaegerszeg térségében, illetve a Mátrában mérték, -8 és -4 fok közötti értékeket mértek.

A Dunántúlon Zala, Vas, Baranya és Tolna megyében a fő- és mellékutakon "télies útviszonyokkal" számolhatnak az esti órákban a közlekedők. Somogy, Veszprém, Bács-Kiskun déli területein illetve Csongrád megyében a csapadékos területeken hókásás, latyakos. Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Békés megyében sónedves, vizes az úthálózat burkolata.

Az M1-es autópálya burkolata sónedves, az M7-es burkolata Siófoktól nyugatra hókásás, latyakos, ahogy az M43-as burkolata is.

Közepes erejű szél fúj a Dunántúl nagy részén és a Tiszántúlon. Viszont erős szél fúj a nyugati országrészben, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén, Sopron és Pécs térségében helyenként viharos széllökéseket is mértek.

Ez várható hétfőn

A vasárnap éjszakai havazás hétfő reggelre megszűnik, felszakadozik a felhőzet, országszerte kisüt a nap - írja az Időkép. Nyugaton erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, ott egy-egy hózápor kialakulhat. Az erős, viharos északi-északnyugati szél továbbra is hófúvásokat okozhat, hótorlaszokat emelhet. Hajnalban -4, -9 fok, nappal -5 fok várható. 

Hétfő reggel 6 óráig nem közlekedhetnek a kamionok Baranya megyében az intenzív havazás okozta csúszós útviszonyok miatt. Vasárnap este tíz órától van érvényben a baranyai kamionstop. 

Nincs hókotró? Csúszik az út? Nem vállalja a taxis?

Ha Önnek is hasonló problémája van, küldje be nekünk!

Az aktuális viharjelzések az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán követhetők nyomon.

Belépés csak hólánccal!

Csak olyan autók léphetnek be Magyarország területére a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőhelyeken, amelyeken van hólánc. A Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében vasárnap 17 órától a Szlovákia, illetve Ausztria felől érkezőknek nem kötelező feltenniük a hóláncot, azonban az autókban rendelkezniük kell vele, mivel az utakon nagy mennyiségű hóra, illetve hóátfúvásokra kell számítani.

Vasárnap délelőtt Intenzív havazás kezdődött a Dunántúl nyugati és déli határán. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Baranya megye határ közeli területeiről, valamint Baja környékéről jeleznek intenzívebb halazást. Szombathely, Csorna, Nagykanizsa és Lenti térségében egyelőre csak szállingózik a hó. A középső és a keleti országrészben egyáltalán nem esik csapadék – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Folyamatosan végzik a hóeltakarítást, síkosságmentesítést szombat este óta a Magyar Közút szakemberei – tájékoztatta Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője vasárnap az MTI-t.

Hétfőn sem lesz jobb a helyzet

Nyolc megyére hétfőre is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. (Ezek: Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala.) Ezeken a területeken továbbra is készülni kell arra, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Békés, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére ugyancsak a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett tizenkét megyére - Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala – a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

De legalább hétfő napközben valamelyest mérséklődik a szél.

A Horvátországban fennálló időjárási helyzetre való tekintettel vasárnap este leállították a 7,5 tonna legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek ki- és beléptetését a barcsi határátkelőhelyen, Somogy megyében. Az érkező kamionokat a közeli parkolóhelyekre terelik, a kifelé haladó teherautóknak ugyancsak várakozniuk kell. A korlátozás egyelőre határozatlan idejű, de hétfő reggelig biztosan érvényben marad.

Az ördög nem alszik

A Katasztrófavédelem az időjárásra tekintettel fokozott óvatosságra inti az útra indulókat. Javasolja, hogy az autósok

 • időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílusban és sebességben haladjanak,
 • az autón legyen téli gumi, legyen kéznél a hólánc, fagyálló folyadék,
 • hosszú útra legyen az autóban elég ivóvíz és takaró,
 • feltöltött telefon, térkép, GPS, elemlámpa,
 • és működjenek a ködlámpák.
 • Kényszermegállásnál mindenkin legyen  fényvisszaverő csíkkal ellátott láthatósági mellény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?