Bűnszervezetben elkövetett csalásért jelentette fel Juhász Rogánékat

2014.12.29. 13:12 Módosítva: 2015.01.15. 13:21
Azonnali hatállyal való lemondásra szólította fel Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestert és Sélley Zoltán jegyzőt Juhász Péter, az Együtt társelnöke, aki hétfőn bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás miatt feljelentette az V. kerületet. Juhász szerint a Belvárosban olyan jól kiépített, papírokkal fedezett rendszert alakított ki a vezetés az ingatlanok eladására, amely akár sokmilliárdos bevételtől fosztotta meg az önkormányzatot.

Juhász Péter, az Együtt V. kerületi önkormányzati képviselője hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a hatóságokhoz fordul az V. kerület ingatlaneladási gyakorlata miatt, amely szerinte akár 10 milliárd forintos bevételkiesést okozott az önkormányzatnak.

A képviselő elvárja, hogy a kerület jelenlegi vezetése, köztük Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester és Sélley Zoltán jegyző mondjon le tisztségéről, hogy megfelelőképpen kivizsgálhassák a visszaélésgyanús ügyeket. (A kerületet 2014 őszéig nyolc éven át Rogán Antal, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője irányította, Szentgyörgyvölgyi és Sélley akkor önkományzati cégeket vezettek, majd alpolgármesteri illetve jegyző megbízatást kaptak.) Juhász elmondta, több tucat nagy értékű ingatlan elidegenítését elemezte, és a tapasztalatok alapján kijelenthető, egyetlen esetben sem voltak téves nyomon: akárhány ingatlaneladást vizsgált meg, minden esetben talált jogtalanságot vagy törvényszegést az eladás folyamatában, és minden esetben a piaci érték alatt értékesítették az ingatlanokat.

Ha azonban nem külön-külön vizsgáljuk az ingatlan-eladásokat, hanem összességében, akkor az is kijelenthető, hogy azzal a céllal állítottak fel és működtettek egy rendszert, hogy a jogszerűség látszatát keltve, verseny nélkül adják el Belváros-Lipótváros ingatlanjait a piaci ár töredékéért, az általuk kedvezményezett vevőknek – mondta a képviselő.

Juhász szerint az ingatlaneladások egy korrupciós rendszert alkottak. Ennek egyik eleme volt, hogy a kerületnek nem volt ingatlangazdálkodási terve, minden esetben egy megfelelő jelentkező miatt hoztak ad hoc döntést az eladásokról. A költségvetés tervezésekor nem kalkuláltak „nem lakás célú ingatlan eladásból” befolyó bevételekkel, és ezért nem is rendelkeztek a bevételek felhasználásról sem. Gazdaságilag semmi sem indokolta Belváros-Lipótvárosban az ingatlanok értékesítését. A költségvetés egyensúlyban tartásához nem volt szükség ebből származó bevételekre. Az önkormányzat mégis a legmélyebb gazdasági válság és az ingatlanpiaci árzuhanás idején is sorra adogata el a tulajdonait, holott ez ellentmondott minden racionális gazdálkodási elvnek.

Az eladások szükségességét és a konkrét kijelöléseket olyan szakértői anyagokkal próbálták alátámasztani, amelyekben lényegében csak bullshit volt – mondta Juhász. A szakértéssel megbízott CCA Adó és Pénzügyi Tanácsadó Menedzser Zrt egy kaptafára gyártotta a szakvéleményeit, amelyek első 4 oldala minden esetben ugyanaz (copy/paste) volt, a következő egy-két oldalban pedig az önkormányzat által megadott, az ingatlanra vonatkozó adatok voltak felsorolva.

Se szakképesítés, se további plusz információ beszerzése nem volt szükséges ezen úgynevezett szakértői anyagok előállításához. Csupán azt a célt szolgálták, hogy legyen papír az eladás szükségességéről.

A rendszerben fontos elem volt az értékbecslés sajátos kialakítása is. Juhász szerint csak látszat, hogy felértékelik az ingatlanokat, valójában az önkormányzat határozta meg az eladási értéket. A rendszer sajátja, hogy az önkormányzat csak rosszul járhatott, miközben a kedvezményezetteknél, ha valóban piaci áron adták tovább a helyiségeket, nagy összegű nyereség keletkezhetett.

Az ellenzéki képviselő szerint a kerületben kitalált értékmeghatározás semmilyen nemzeti vagy nemzetközi szakmai sztenderdek, semmilyen törvénynek, de még az önkormányzat saját rendeleteinek sem felel meg. Az értékbecsléssel megbízott vállalkozás az önkormányzat által meghatározott úgynevezett övezeti átlagárat vette alapul, és mindent ebből az összegből számolt ki. Ennek következtében a végleges becsült érték is úgy befolyásolható az önkormányzat által, ahogy az neki megfelel. Ráadásul Juhász szerint az általunk vizsgált esetek túlnyomó többségében ugyanaz a cég végezte az értékbecslést. 2013-ig többnyire a Város FM Városgazdálkodási és Szolgáltató Kft. kapta a megbízásokat, amelynek 2013. januárjáig Rubovszky Csilla, jelenlegi és korábbi alpolgármester édesapja, Rubovszky György, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője volt a tulajdonosa.

A szakértői teljesítmény tehát az, hogy az önkormányzat mond egy számot, majd az értékbecslő leírja, hogy az adott ingatlan értéke megfelel-e ennek a számnak.

Juhász szerint önkormányzat és vezetői nem tettek eleget a vagyongazdálkodásra vonatkozó alapvető kötelezettségeiknek, olyan ingatlaneladási mechanizmust alakítottak ki, amely következetesen az önkormányzat számára volt hátrányos, és vagyonvesztést okozott. A képviselő szerint nehezen elképzelhető, hogy mindezt önzetlenül működtette a kerület fideszes vezetése.

Juhász Péter elmondta: az ügy súlya miatt elvárja, hogy Polt Péter azonnal vizsgálatot indítson az ingatlaneladások miatt, és hogy ugyanolyan gyors és transzparens nyomozás folyjon, mint Simon Gábor vagy más baloldali politikusok esetében.

Az önkormányzat már feljelentette Juhászt

Belváros-Lipótváros Önkormányzata már a nyáron feljelentést tett Juhász Péter ellen rágalmazás miatt - közölte az önkormányzat sajtóirodája. "Azóta az önkormányzat két újabb keresetet indított az Együtt társelnökével szemben nyilvánvaló hazugságai miatt. December 4-én a Fővárosi Törvényszék másodfokú döntésével elrendelte, hogy Juhász Péter ellen az ügyészség is eljárást indítson vádaskodásai miatt. Juhász Péter nagy eséllyel indul, hogy 2015-ben ő legyen a rágalmazás miatt legtöbbször elítélt politikus."