Ödön
1 °C
11 °C

Lázárék megállapodtak Svájccal, kizárják az Ökotársat a pénzosztásból

2014.12.30. 08:56
Január közepétől hozzájuthatnak a pénzükhöz a Svájci-Magyar Civil Alapok pályázatain nyertes szervezetek, miután a Miniszterelnökség átmeneti megállapodást kötött Svájccal – írta a Napi Gazdaság. A pénzeket viszont nem az Ökotárs társulása kezeli majd, hanem a magyar kormány egyik háttérintézménye, a Széchenyi Programiroda.

Átmeneti megállapodás született a Miniszterelnökség és Svájc között még karácsony előtt a hazai civileknek szánt összegek kifizetéséről, így január közepétől a nyertes szervezetek megkaphatják az összegeket öt hónapnyi csúszás után – tudta meg a Napi Gazdaság az ügyre rálátó forrásoktól.

E szerint a kedvezményezetteknek járó összegeket a jövőben nem az Ökotárs Alapítvány által vezetett társulás kezeli majd, hanem a közreműködő szervezetként közbeiktatott Széchenyi Programiroda. A programiroda a Miniszterelnökség egyik háttérintézménye.

Az egyezség szerint a változás a program érdemi működését nem befolyásolja, vagyis továbbra is a konzorciumi partnerek (Ökotárs Alapítvány, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány) végzik az egyes projektek nyomon követését, a beszámolók ellenőrzését.

Az alapítványok azonban már nem rendelkezhetnek az odaítélt források felett, a svájci fél a pénzeket közvetlenül a Széchenyi Programiroda számlájára fogja folyósítani, ahonnan aztán továbbutalják az összegeket a nyerteseknek – írta a lap.

Mint arról beszámoltunk, decemberben a Lázár János vezette Miniszterelnökség újabb vizsgálatot kezdeményezett a svájci pénzeket kezelő alapítványoknál, és bár Svájc nem látta jelét annak, hogy például az Ökotárs rosszul kezelte volna a pénzeket, leállították a kifizetéseket. 

A Napi Gazdaság szerint a mostani fordulat a Svájci Államszövetség és a Miniszterelnökség között még karácsony előtt lezajló tárgyalásoknak köszönhető. 

Móra Veronika, az Ökotárs vezetője megerősítette, hogy létrejött a megállapodás, azt hangsúlyozva, hogy szó sincs az Ökotárs megkerüléséről. Móra szerint "a hangsúlyosan ideiglenes – a szabálytalansági eljárás időtartamára szóló – megoldás lényege, hogy továbbra is az Ökotárs látja el a program működtetésével kapcsolatos gyakorlati feladatokat, a támogatott projektek nyomon követését, beszámolóik ellenőrzését és elfogadását, magukat a kifizetéseket a Széchenyi Programiroda fogja átutalni a szervezetek felé, az Ökotárs utasítása alapján". Vagyis az érdemi munkát továbbra is az Ökotárs és partnerei végzik – és vállalják érte a felelősséget –, "a kifizetésekben bekövetkező változás mindössze technikai jellegű" - írta Móra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?