Lázárék megállapodtak Svájccal, kizárják az Ökotársat a pénzosztásból

2014.12.30. 08:56
Január közepétől hozzájuthatnak a pénzükhöz a Svájci-Magyar Civil Alapok pályázatain nyertes szervezetek, miután a Miniszterelnökség átmeneti megállapodást kötött Svájccal – írta a Napi Gazdaság. A pénzeket viszont nem az Ökotárs társulása kezeli majd, hanem a magyar kormány egyik háttérintézménye, a Széchenyi Programiroda.

Átmeneti megállapodás született a Miniszterelnökség és Svájc között még karácsony előtt a hazai civileknek szánt összegek kifizetéséről, így január közepétől a nyertes szervezetek megkaphatják az összegeket öt hónapnyi csúszás után – tudta meg a Napi Gazdaság az ügyre rálátó forrásoktól.

E szerint a kedvezményezetteknek járó összegeket a jövőben nem az Ökotárs Alapítvány által vezetett társulás kezeli majd, hanem a közreműködő szervezetként közbeiktatott Széchenyi Programiroda. A programiroda a Miniszterelnökség egyik háttérintézménye.

Az egyezség szerint a változás a program érdemi működését nem befolyásolja, vagyis továbbra is a konzorciumi partnerek (Ökotárs Alapítvány, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, Autonómia Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány) végzik az egyes projektek nyomon követését, a beszámolók ellenőrzését.

Az alapítványok azonban már nem rendelkezhetnek az odaítélt források felett, a svájci fél a pénzeket közvetlenül a Széchenyi Programiroda számlájára fogja folyósítani, ahonnan aztán továbbutalják az összegeket a nyerteseknek – írta a lap.

Mint arról beszámoltunk, decemberben a Lázár János vezette Miniszterelnökség újabb vizsgálatot kezdeményezett a svájci pénzeket kezelő alapítványoknál, és bár Svájc nem látta jelét annak, hogy például az Ökotárs rosszul kezelte volna a pénzeket, leállították a kifizetéseket. 

A Napi Gazdaság szerint a mostani fordulat a Svájci Államszövetség és a Miniszterelnökség között még karácsony előtt lezajló tárgyalásoknak köszönhető. 

Móra Veronika, az Ökotárs vezetője megerősítette, hogy létrejött a megállapodás, azt hangsúlyozva, hogy szó sincs az Ökotárs megkerüléséről. Móra szerint "a hangsúlyosan ideiglenes – a szabálytalansági eljárás időtartamára szóló – megoldás lényege, hogy továbbra is az Ökotárs látja el a program működtetésével kapcsolatos gyakorlati feladatokat, a támogatott projektek nyomon követését, beszámolóik ellenőrzését és elfogadását, magukat a kifizetéseket a Széchenyi Programiroda fogja átutalni a szervezetek felé, az Ökotárs utasítása alapján". Vagyis az érdemi munkát továbbra is az Ökotárs és partnerei végzik – és vállalják érte a felelősséget –, "a kifizetésekben bekövetkező változás mindössze technikai jellegű" - írta Móra.