Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szilveszter éjszaka mínusz húsz fok is lehet

2014.12.30. 18:28

Szilveszter éjszakáján a vastag hóval borított délnyugati tájakon -15 foknál is hidegebb lehet - írta előrejelzésében az Időkép.hu. Az év utolsó napjaiban észak, északkelet felől hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el hazánkat, elkel majd a vastag kabát, sapka, sál, kesztyű - éjszakánként nem lesznek ritkák a -10 fok alatti fagyok.

Zord idővel búcsúzik 2014

Szilveszterre nyugalomba jut a hideg levegő, sok napsütésre, de nagyon hideg időre van kilátás. Hajnalban többfelé is -10 fok köré, kevéssel az alá csökken majd a hőmérséklet, sőt a vastag hóval borított délnyugati tájakon -15, -20 fok sem kizárt, és napközben is több helyen -5 fok körül alakul csupán a csúcshőmérséklet.

Szilveszter éjszakáján hasonlóan erős fagyokra készülhetünk, a szabadban szilveszterezés akár veszélyekkel is járhat.

Péntektől fokozatosan enyhülni fog az idő, a hétvégén már többfelé fagypont fölé emelkedik napközben a hőmérséklet, és a kemény éjszakai fagyok is jelentősen szelídülnek. Többfelé megerősödik a szél, és szombat délutántól csapadék is várható.

Megint nem fogunk korizni a Balatonon

A jégen tartózkodás szabályaira hívta fel a figyelmet a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

A Balaton térségében éjszaka mínusz 10-15 fokig is lehűl a levegő, és napközben sem melegszik fel mínusz 5 fok fölé, ami kedvez a jegesedésnek. A jogszabály szerint akkor lehet a szabad vizek jegén tartózkodni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ehhez legalább tíz centiméter vastagságú jég kell. Ahhoz, hogy a Balatont ilyen vastag jég borítsa, vagyis beálljon a jég a tavon, két hétig tartó hasonló időjárásra lenne szükség, márpedig az előrejelzések szerint egy hét múlva enyhülni fog az idő.

Tilos jégre menni éjszaka, a kikötők területén, járművel vagy rossz látási viszonyok között. A rendőrség csak súlyosabb szabálysértés esetén tesznek feljelentést, illetve szabnak ki ötezer és ötvenezer forint közötti helyszíni bírságot.

Fokozottan ügyelni kell a háziállatokra

Fokozott odafigyelésre kéri az állattartókat az Orpheus Állatvédő Egyesület a szilveszteri petárdázás miatt, ami sok háziállatnál okozhat pánikot. Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök hang- és fényhatásai miatt a háziállatok elszökhetnek, elkóborolhatnak, vagy akár félelmükben harapóssá is válhatnak.

Az egyesület azt tanácsolja a gazdiknak, hogy erre az időszakra biztosítsanak háziállatuknak a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, mint például belső szobát, udvarrészt, garázst. A félősebb állatok esetében az állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is érdemes gondoskodni.

A kutyában lévő kötelező mikrochip legyen a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, emellett a kutyákra és macskákra érdemes bilétás nyakörvet kötni, amin szerepel a gazda címe, telefonszáma és neve. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is pórázon sétáltassák kutyájukat.

Több budapesti hajléktalanszálló már megtelt

Nyolcvanöt százalékos volt a hajléktalanszállók kihasználtsága Budapesten az elmúlt éjszaka - közölte a Menhely Alapítvány módszertani munkatársa az MTI megkeresésére.

Tizenkilenc fővárosi szállóban 1961 férőhely van, és körülbelül háromszáz maradt üresen. Ezek többsége az öt legnagyobb szálláson van, mert a sok embert befogadó és a város szélén lévő intézmények kevésbé népszerűek. A kisebb, "családiasabb", a városközponthoz közelebb lévő, főleg civil fenntartású szállókban 99,6 százalékos volt a kihasználtság, tehát ezek gyakorlatilag megteltek.

Ezekre a hajléktalan-szálláshelyekre bárki bemehet az utcáról, az utcai szolgálatok, krízisautók is bevihetnek vagy a diszpécser is irányíthat embereket ilyen szállásokra.

Kérik, hogy aki kihűlés veszélyének kitett embert lát, értesítse a hajléktalanellátás 24 órában működő diszpécserszolgálatát, az rövid időn belül krízisautót küld a helyszínre, és a szakemberek megfelelő segítséget nyújtanak. Budapesten a 338-4186-os számon lehet bejelentést tenni, vidéken pedig a helyi ellátó szervezeteket vagy a mentőket lehet hívni.