Az a prekoncepció, hogy nincs prekoncepció

2014.03.05. 16:44
Prekoncepció nélkül érkeztek Budapestre a nemzetközi választási megfigyelők, a szokásos módszertan alapján kísérik figyelemmel az áprilisi országgyűlési választás menetét - mondta Audrey Glover, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korlátozott választási megfigyelő missziójának vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának (ODIHR) szakértője az MTI tudósítása szerint kiemelte: a missziónak nem a választások eredménye fontos, hanem az, hogy az EBESZ-tagsággal vállalt kötelezettségeknek megfelelően érvényesüljön az egyenlőség, a tisztesség, a pártatlanság és a titoktartás elve, az eredményeket megfelelően összesítsék és átláthatóan tegyék közzé.

A delegáció feladata a választási folyamat technikai értékelése, a társadalom, a pártok és a kormányzat dolga, hogy miként hasznosítják a munkájukat - mondta.

Audrey Glover közölte: a Külügyminisztérium meghívására érkeztek Magyarországra, és - mint fogalmazott - az időzítés alapján lehetőségük lesz a teljes választási folyamatot nyomon követni.

Emlékeztetett: januárban egy úgynevezett szükségletfelmérő misszió járt Magyarországon, amely felmérte, milyen formában van szükség az EBESZ ODIHR választással kapcsolatos tevékenységére.

Tárgyaltak a Külügyminisztérium és a Nemzeti Választási Iroda képviselőivel, és ezek alapján a küldöttség azt javasolta, korlátozott választási megfigyelő missziót küldjenek Magyarországra, alapmunkatársi csoporttal és hosszú távú megfigyelőkkel.

Elmondta: az alap-munkacsoportnak 10 EBESZ-oszág 13 szakértője a tagja, van köztük például jogi, választási, kampányfinanszírozási szakértő, politikai elemző, média-, esélyegyenlőségi, nemzetiségi elemző.

A hét másik felében további tíz hosszú távú megfigyelő csatlakozik az alap-munkacsoporthoz, tíz különböző országból. Az ő megbízatásuk április 14-éig tart, és feladatuk, hogy nyomon kövessék a panaszok és fellebbezések elbírálását. A megfigyelők kétfős nemzetközi csapatokban fognak dolgozni, a választások napján pedig felkeresnek néhány szavazóhelyiséget is, de nem lesz rendszerszerű választási eljárás-megfigyelés.

A választási napot megelőzően a csapathoz az EBESZ parlamenti közgyűlésének képviselői is csatlakoznak.

A megfigyelő misszió az állami hatóságokkal, a pártokkal, a civilekkel, a média képviselővel is találkozni fog.

Audrey Glover kijelentette: munkájukban kiemelt figyelmet fordítanak a módosított jogi keretek végrehajtására, a választás adminisztrációjára, a kormányzati szervek tevékenységére, a kampányra, a nők és a kisebbségek részvételére, a médiára, valamint a panaszok és a fellebbezések kezelésére. Feladatuk a megfigyelés, nem a beavatkozás - magyarázta, hozzátéve: nem választási felügyelők vagy politikusok a delegáció tagja, hanem szakértők.

Arról is beszélt, hogy három hét múlva félidős jelentést tesznek közzé az addigi megfigyeléseikről, majd a választást követően sajtótájékoztatón osztják meg a tapasztalataikat. Végleges jelentésüket, amelyben ajánlásokat is megfogalmaznak, a választást követően nyolc héttel adják ki - közölte.