A pártok felének van országos listája

2014.03.06. 07:42 Módosítva: 2014.03.06. 07:44

A választásra nyilvántartásba vett jelölőszervezetek fele országos listát tudott állítani: 31 pártlistát és 13 nemzetiségi listát jelentettek be a határidőig. Az MTI összesítése szerint január 23 és február 25. között a Nemzeti Választási Bizottságnál 94 jelölőszervezet jelentette be indulási szándékát, közülük 84-et az NVB nyilvántartásba is vett.

Az NVB-nek több párt nyilvántartásba vételét is vissza kellett utasítania, mert azoknak a választás kitűzésekor  (január 18-án) még nem volt jogerős a bejegyzése. Az Országos Bírósági Hivatal január végi nyilvántartása szerint 147 párt volt bejegyezve Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy - hozzászámítva a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot is - 160 jelölőszervezet volt jogosult arra, hogy induljon a választáson. Közülük minden másodikat jelölőszervezetként nyilvántartásba is vett az NVB.

Országos listát az a párt állíthatott, amelyik a fővárosban és legalább kilenc megyében legalább 27 egyéni jelöltet tudott indítani. Az országos nemzetiségi önkormányzatok akkor állíthattak országos listát, ha a meghatározott számú - általában tíznél kevesebb - aláírást összegyűjtötték.

Az országos listákat keddig lehetett bejelenteni az NVB-nél: 31 pártlistát és 13 nemzetiségi listát jelentettek be eddig a határidőig, vagyis 44 országos listát tudott állítani a 84 jelölőszervezet. Ez azt jelenti, minden második nyilvántartásba vett szervezet képes volt a listaállításra.

2010-ben valamivel több mint 180 párt volt bejegyezve az országgyűlési választás kitűzésekor, 45 (a bejegyzett pártok negyede) jelentkezett be az Országos Választási Bizottsághoz, és 44-et nyilvántartásba is vettek. Országos listát azonban csak hat párt tudott állítani, azaz a nyilvántartásba vett pártok kevesebb mint 14 százaléka tudott megfelelni az országoslista-állítás követelményének.

Négy éve a jelenlegitől eltérő volt az országos lista állításának szabályozása: országos listát azok a pártok állíthattak, amelyek hét területi listát tudtak állítani. Területi listát az a párt állíthatott, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni körzetek negyedében, de legalább kettőben jelöltet állított.