Szilvia
5 °C
16 °C

A pártok felének van országos listája

2014.03.06. 07:42 Módosítva: 2014-03-06 07:44:13

A választásra nyilvántartásba vett jelölőszervezetek fele országos listát tudott állítani: 31 pártlistát és 13 nemzetiségi listát jelentettek be a határidőig. Az MTI összesítése szerint január 23 és február 25. között a Nemzeti Választási Bizottságnál 94 jelölőszervezet jelentette be indulási szándékát, közülük 84-et az NVB nyilvántartásba is vett.

Az NVB-nek több párt nyilvántartásba vételét is vissza kellett utasítania, mert azoknak a választás kitűzésekor  (január 18-án) még nem volt jogerős a bejegyzése. Az Országos Bírósági Hivatal január végi nyilvántartása szerint 147 párt volt bejegyezve Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy - hozzászámítva a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot is - 160 jelölőszervezet volt jogosult arra, hogy induljon a választáson. Közülük minden másodikat jelölőszervezetként nyilvántartásba is vett az NVB.

Országos listát az a párt állíthatott, amelyik a fővárosban és legalább kilenc megyében legalább 27 egyéni jelöltet tudott indítani. Az országos nemzetiségi önkormányzatok akkor állíthattak országos listát, ha a meghatározott számú - általában tíznél kevesebb - aláírást összegyűjtötték.

Az országos listákat keddig lehetett bejelenteni az NVB-nél: 31 pártlistát és 13 nemzetiségi listát jelentettek be eddig a határidőig, vagyis 44 országos listát tudott állítani a 84 jelölőszervezet. Ez azt jelenti, minden második nyilvántartásba vett szervezet képes volt a listaállításra.

2010-ben valamivel több mint 180 párt volt bejegyezve az országgyűlési választás kitűzésekor, 45 (a bejegyzett pártok negyede) jelentkezett be az Országos Választási Bizottsághoz, és 44-et nyilvántartásba is vettek. Országos listát azonban csak hat párt tudott állítani, azaz a nyilvántartásba vett pártok kevesebb mint 14 százaléka tudott megfelelni az országoslista-állítás követelményének.

Négy éve a jelenlegitől eltérő volt az országos lista állításának szabályozása: országos listát azok a pártok állíthattak, amelyek hét területi listát tudtak állítani. Területi listát az a párt állíthatott, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni körzetek negyedében, de legalább kettőben jelöltet állított.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?