Telefont loptak Orbán Ráhel esküvőjén, a rendőrség DNS-mintákat is vett

2014.04.03. 14:49 Módosítva: 2014.04.03. 14:57

Orbán Ráhel tavaly szeptemberi esküvőjén elloptak egy mobiltelefont. A Nemzeti Nyomozó Iroda  az eseményen dolgozó személyzet valamennyi tagját kihallgatta, sőt nyomásgyakorlást is alkalmazva, rávették a tanúkat arra, hogy vehessenek tőlük DNS-mintát, írja a Hvg.hu.

Az eset a Beszólunk blogon jelent meg április elsején. A Hvg.hu megkereste az írás szerzőjét,  Csókási Lászlót, aki megerősítette: nem áprilisi tréfáról van szó. Ő felszolgálóként dolgozott a tavaly szeptemberi lakodalmon, amelyet a férj, Tiborcz István családjának tükröspusztai birtokán tartottak.

Két hónappal az esküvő után a Nemzeti Nyomozó Iroda megkereste a személyzet mintegy hatvan tagját, hogy tanúként hallgassák ki őket a kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt indult eljárásban.

Csókási azt állítja: a nyomozótiszt az első adandó alkalommal közölte, hogy minden dolgozótól DNS-mintát vesznek. A helyszínen ugyanis ott maradt a mobil tokja, rajta a tettes DNS-ével. Ő ellenállt a rendőri nyomásgyakorlásnak, mert tudta, hogy a jogszabályok alapján ezt a legfontosabb személyes adatot tanúként nem köteles megadni.

A hatvan emberből végül hárman maradtak, akiket nem tudtak rávenni a vizsgálatra. A nyomozó felvilágosította, hogy erőszakkal ugyan nem veheti le a DNS-t, de a büntetőeljárási törvény alapján az ügyészség rendbírságot szabhat ki. Ez az ügy súlyosságától függően kétszázezer, sőt ötszázezer forintra is rúghat.

Mivel erre nem lett volna pénze, Csókási engedett a nyomásnak, és adott DNS-mintát. A vizsgálaton nem találtak egyezést. Csókási számításai szerint 60 embernél a DNS- vizsgálat 3-18 millió forintba kerülhet, ami jóval meghaladja az ellopott telefon értékét.

Érdekes, hogy az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi osztálya jár el. A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozója telefonon nem cáfolta, hogy van ilyen eljárás, de nyilatkozatot nem adhatott az ügyben. A Fővárosi Főügyészség nem találta az ügyet, és a Belügyminisztérium sem reagált a megkeresésre.

Az ügyben kerestük a rendőrséget, amely későbbre ígért választ.